Studiu: peste jumătate din români se opun coplăţii în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La externarea din spital, vom plăti între 5 şi 10 lei FOTO: Adevărul
La externarea din spital, vom plăti între 5 şi 10 lei FOTO: Adevărul

53% din români se opun introducerii sistemului de coplată, chiar dacă suma care va fi plătită la externare nu depăşeşte 10 lei, arată un studiu realizat de compania Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource.

Principalul motiv pentru care românii nu sunt de acord cu introducerea coplăţii este că ei nu consideră că va avea efecte semnificative pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite de spitale, potrivit celui mai recent studiu Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource. Cercetarea a fost prezentată în cadrul simpozionului Bucharest Forum Healthcare, organizat de Aspen Institute, în colaborare cu Adevărul Group.

„Cred că atunci când omul ştie că dă 5 lei sau 10 lei este mai atent şi, poate, asta va micşora un pic numărul de internări nejustificate, cum le numim noi. Sunt foarte mulţi oameni – vă spun din statisticile din spitale – care se internează în spital pentru că n-are cine să le facă o injecţie acasă. Şi atunci, medicul, ca să-şi facă mai multe internări şi să poată obţine mai multe venituri pentru spital, îi internează“, explica această decizie ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ săptămâna trecută.

Nici intenţia de a reduce numărul serviciilor medicale oferite în baza asigurării obligatorii de sănătate nu este bine primită de românii participanţi la studiul Exact. Mai precis, 78% din aceştia dezaprobă decizia alcătuirii unui pachet de servicii de bază.

SMURD, în topul încrederii

Nici mai mult, nici mai puţin de 88% din românii intervievaţi au declarat că, într-un top al instituţiilor din domeniul medical, cea mai mare încredere o au în SMURD, urmat, la mică distanţă, de sectorul de servicii medicale private, cu o proporţie de 75%. Acesta este şi motivul pentru care 72% din respondenţi consideră că, în baza contribuţiei obligatorii la sănătate, ar trebui să aibă acces în egală măsură la servicii medicale din sistemul public şi privat şi nu sunt de acord cu retragerea finanţării spitalelor private din buget.

Pe locul al treilea în topul încrederii se situează Ambulanţa (49%).

La coada clasamentului sunt serviciile medicale publice (17%), Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (12%) şi Ministerul Sănătăţii (11%).

Top 3 spitale din Bucureşti

În cadrul studiului Exact s-a realizat şi un top al spitalelor publice văzute cel mai bine de pacienţi.

  • Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
  • Spitalul Militar Central
  • Spitalul de Urgenţă Floreasca

De altfel, ministrul Sănătăţii a declarat, în acelaşi interviu pentru „Adevărul“, că „undeva în vara anului viitor, Spitalul Universitar Bucureşti va fi primul spital regional de urgenţă din România la standard“.

Accesul la medicamente

Din respondenţii care au declarat că suferă de o boală cronică pentru care li s-a prescris tratament pe termen lung, 62% au declarat că li s-a întâmplat extrem de rar sau chiar niciodată să nu găsească medicaţia prescrisă în mai mult de trei farmacii.

La studiul Exact au participat 3.268 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, rezidente în mediul urban. Respondenţii au fost selectaţi aleatoriu din panelul Exact Cercetare şi Consultanţă, care conţine 20.000 de respondenţi. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 1-12 Februarie 2013.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite