STUDIU InfoCons: Cozonacii din comerţ au 30% zahăr şi doar 4% umplutură. Despre ce produse este vorba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonacii sunt plini de zahăr şi au prea puţină umplutură FOTO: Adevărul
Cozonacii sunt plini de zahăr şi au prea puţină umplutură FOTO: Adevărul

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului - InfoCons arată, printr-un studiu publicat vineri, ce conţin cei mai preferaţi cozonaci de pe piaţa românească. Au fost analizate 20 de produse de la diverşi producători şi distribuitori. Astfel, o mare parte dintre delicioasele preparate festive conţin mult zahăr, aditivi şi prea puţină umplutură, arată reprezentanţii asociaţiei.

„Reţetă cozonaci de sărbători: 30% zahăr, 4% umplutură şi 9 E-uri”, arată InfoCons în cel mai nou studiu despre alimentele pe care le găsim la raft.  Asociaţia a realizat un studiu despre cozonaci, analizând 20 de produse de la diverşi producători şi distribuitori aceştia fiind: Auchan România, Lidl, Cora, Carrefour, Boromir, Vel Pitar, Grew SRL şi Bauli.

Denumirile produselor sunt următoarele: Cozonac cu cremă de lapte (Boromir), Cozonac cu cremă de lapte şi chipsuri de ciocolată (Boromir), Cozonac cu arahide şi unt (Boromir), Cozonac cu cremă de nuci şi cireşe (Boromir), Cozonac cu cremă de caramel (Boromir), Cozonac cu cremă de nucă şi stafide (Boromir), Cozonac cu cremă de cacao şi rahat (Boromir), Produs de patiserie cu dospire naturală (Bauli), Produs de panificaţie (Auchan), Produs de panificaţie (Auchan), Cozonac cu nucă, stafide şi cacao (Cora), Cozonac de post (Vel Pitar), Cozonac Royal Chocolate (Boromir), Cozonac cu nuca şi vişine (Grew), Cozonac cu nucă stafide şi cacao (Grew), Cozonac cu nucă, stafide şi rahat (Grew), Cozonac italian umplut cu cremă cu fistic, glazurat cu ciocolată amăruie (Lidl),  Cozonac cu nucă, rahat şi stafide (Lidl), Cozonac cu nucă şi cacao (Vel Pitar) şi Cozonac cu stafide, nuci şi portocale confiate (Boromir).

„După denumirea acestora, şi din studiul efectuat, putem spune că umplutura lor variază între 3,8% si 40%! Diferenţa este foarte mare, având în vedere ca un cozonac are în medie între 500g şi 1 kg. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, cantitatea acestora variază între 0 şi 9 E-uri”, a transmis InfoCons, vineri. 

În plus, 75% dintre produse a avut în compozitia lor aditiviul alimentar E471, care este un aditiv alimentar sigur, cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi. 35% dintre produse au avut ca si ingredient E202. Acest aditiv alimentar se mai numeşte şi „sorbat de potasiu”. Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare.

Unele persoane pot prezenţa reacţii alergice la consumul acestuia şi NU este permis folosirea sa în produse pentru sugari şi copii mici, a mai transmis asociaţia. 

  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite