STUDIU Greutatea în plus este asociată cu 11 tipuri de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greutatea în exces, asociată cu 11 tipuri de cancer FOTO Adevărul
Greutatea în exces, asociată cu 11 tipuri de cancer FOTO Adevărul

Greutatea în plus este asociată cu 11 tipuri de cancer, potivit unei analize a peste 200 de studii. Analiza a scos la iveală că există dovezi solide care susţin asocierea dintre grăsimea corprală în exces şi mai multe tipuri de cancer.

Concret, studiul subliniază că există cancer de colon, de rect, endometrial, de sân, ovarian, de rinichi, pancreatic, de cardie, de căi biliare şi anumite tipuri de tumori de esofag şi de măduvă osoasă.

„Cred că acum publicul şi medicii trebuie să acorde atenţie obezităţii raportat la cancer”, a declarat referitor la aceste concluzii Marc Gunter, din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerelor (International Agency for Research on Cancer — IARC), coautor al cercetării. „A le spune oamenilor să evite să fie supraponderali nu numai că reduce riscul de, spre exemplu, diabet şi boli cardiovasculare, ci şi pe cel de diverse tipuri de cancer”, a adăugat acesta, potrivit Agerpres.

Publicat în „British Medical Journal”, studiul a examinat dovezile prezentate de 204 de cercetări publicate anterior, care au analizat rezultate combinate de la mai multe cercetări ce dovedesc asocierea dintre grăsimea corporală şi dezvoltarea unor tipuri de cancer.

Când au fost luate în calcul şi alte metode de măsurare a obezităţii, numărul de cancere vizate de această asociere a ajuns la 11.

Deşi acest studiu nu explică modul în care greutatea în plus creşte riscul de diverse tipuri de cancer, există mai multe explicaţii propuse anterior. „Ştim că dacă eşti supraponderal acest lucru cauzează o perturbare a proceselor hormonale şi metabolice”, a precizat Gunter, care notează că grăsimea în exces a fost asociată cu niveluri mai ridicate de estrogen, de insulină şi de inflamaţii, toate acestea putând afecta diviziunea celulară, mai arată sursa citată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite