Studiu: Formele severe de COVID-19 au o predispoziţie genetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

O echipă de cercetători de la Şcoala Superioară de Economie (HSE) din Rusia susţine că a descoperit o ''predispoziţie genetică pentru cazurile severe de COVID-19'', afecţiunea provocată de noul coronavirus, informează, marţi, DPA.

Studiul publicat în revista Frontiers in Immunology, realizat de echipa de la HSE, a atribuit această susceptibilitatea unui set de şase molecule care contribuie la imunitatea prin celule T, ''unul dintre mecanismele-cheie folosite de corpul uman pentru a lupta împotriva infecţiilor virale'', transmite DPA, citat de Agerpres.

Astfel, conform sursei citate, aceste molecule, cunoscute sub denumirea de antigenul leucocitar uman clasa I (HLA-I), sunt ''unice la fiecare individ'', însă dacă distrug sau nu noul coronavirus ''ţine în mare parte de genetică'', întrucât moleculele sunt moştenite de la părinţi.

''Dacă o persoană are un set care este ineficient la o astfel de depistare, este probabil un caz mai sever de boală'', a precizat echipa de cercetători.

Iar descoperirile au avut la bază analiza unor mostre de genotip provenite atât de la pacienţi COVID-19 din Moscova, cât şi din Madrid, alături de un grup de control de mostre de la oameni sănătoşi.

Sursa citată mai precizează că aceste rezultate ale studiului vin în contextul temerilor potrivit cărora mutaţiile virusului raportate în Marea Britanie şi Africa de Sud ar putea duce la forme mai severe ale bolii şi s-ar putea dovedi rezistente la vaccin, deşi oamenii de ştiinţă întrebaţi de revista Nature săptămâna trecută au spus că virusul va deveni mai puţin letal odată cu trecerea timpului.

În acelaşi timp, Vaccinul Sputnik V - cu privire la care Rusia a fost acuzată de lipsă de transparenţă - are o eficienţă de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19, potrivit unor rezultate publicate marţi în revista medicală The Lancet şi validate de experţi independenţi.

Mai multe voci au început să se ridice în Europa, în ultimele săptămâni, pentru ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să evalueze rapid Sputnik V, care este deja folosit în Rusia şi în câteva ţări - între care Argentina şi Algeria.

Rezultatele publicate în The Lancet provin din ultimul stadiu al testelor clinice ale vaccinului - faza 3 -, asupra unui număr de 20.000 de participanţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite