STUDIU Expunerea angajaţilor din UE la efectele negative ale fumatului pasiv, în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii sunt expuşi la efectele negative ale fumatului pasiv FOTO Adevărul
Angajaţii sunt expuşi la efectele negative ale fumatului pasiv FOTO Adevărul

Angajaţii din Uniunea Europeană sunt expuşi la efectele negative ale fumatului pasiv la locul de muncă. Aşa arată un studiu făcut recent de cercetătorii englezi, care susţin că acest fenomen ia amploare în ciuda legilor antifumat mai stricte adoptate de o parte din statele europene.

Potrivit Agerpres, fumatul reprezintă o problemă de sănătate pentru 27,5% din totalul persoanelor care lucrează în spaţii închise, notează studiul realizat pe un eşantion de 27.000 de persoane. 

Rezultatele au fost comparate cu un studiu similar din 2009, potrivit căruia doar 23,8% dintre respondenţi s-au declarat afectaţi de fumatul pasiv.

Pe de altă parte, noul studiu a remarcat scăderi rapide ale procentului de persoane care se plâng în legătură cu fumatul pasiv din baruri — de la 45,1% la 25,1% — şi restaurante — de la 30,2% la 11,8%.

Cele mai multe dintre guvernele din UE au interzis fumatul la locul de muncă sau în spaţiile publice. Însă cercetătorii de la Imperial College din Londra afirmă că aceste reglementări sunt aplicate în mod inegal la nivelul Uniunii Europene. Ei au lăudat Suedia, Marea Britanie şi Irlanda, pe care le consideră cele mai stricte ţări în această privinţă.

„Ambele ţări au adoptat legi anti-fumat foarte bune, însă eforturile depuse pentru implementarea acestor reglementări în Grecia sunt foarte slabe, fapt reflectat în procentul mare de persoane înregistrat în rândul grecilor care se plâng din cauza expunerii lor la fumatul pasiv", a adăugat acelaşi cercetător.

Studiul va fi prezentat pe larg la congresul internaţional organizat de European Respiratory Society la Milano, de sâmbătă până miercuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite