Studiu: doar 20% din români au cunoştinţe de educaţie financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabetizat financiar.

În plus, doar 15% dintre românii chestionaţi economisesc pe termen lung şi investesc bani, mai arată studiul, asta şi pentru că 75% dintre români confundă educaţia financiară cu un comportament moderat din punct de vedere financiar, respectiv obiceiul de a împrumuta bani doar dacă sunt siguri că îi pot înapoia.

Concret, alfabetizarea financiară este definită ca fiind capacitatea de a înţelege conceptele financiare esenţiale în luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză privind economisirea, investirea şi împrumuturile. Sursa educaţiei financiare pentru 95% din tineri este familia, conform unui studiu Erste citat de asociaţie, în vreme ce doar 9% îşi iau informaţiile de la şcoală.

În consecinţă, asociaţia a lansat şi o iniţiativă naţională privind creşterea educaţiei financiare a publicului, prin care oferă resurse ale educaţiei financiare celor interesaţi, în vederea obţinerii independenţei financiare pe termen lung. Campania, denumită Generaţia I, vine în contextul gradului redus al alfabetizării financiare a românilor, a lipsei resurselor de educaţie financiară la nivel naţional şi a urmărilor acestora pe termen lung.

Lipsa educaţiei financiare se vede în alegerile românilor. Un studiu recent arată că 80% dintre români cheltuie cheltuie 820 de milioane de euro pe lucruri pe care nu le utilizează, dar le depozitează: electronice de mici şi mari dimensiuni, electrocasnice, obiecte de grădinărit sau accesorii sportive. Experţii în educaţie financiară susţin că acest comportament este neproductiv pentru independenţa financiară.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite