Studiu: SARS-CoV-2 va suferi mutaţii chiar şi după apariţia unui vaccin. Virusul devine din ce în ce mai contagios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că noul tip de coronavirus devine din ce în ce mai contagios şi că virusul va suferi mutaţii chiar şi după apariţia unui vaccin. Teoriile au fost confirmat şi de biologul Răzvan Popescu-Mirceni, care a explicat într-o intervenţie la Digi24 că în câţiva ani virusul îşi va creşte nivelul de contagiozitate.

În studiu realizat de cercetătorii americani, oamenii de ştiinţă au analizat 5.000 de secvenţte genetice ale virusului şi au concluzionat că el nu a devenit mai letal, ci doar mai contagios. Pe măsură ce se transmite de la o persoană la alta îşi modifică şi structura.

Cercetătorii mai arată că virusul ar putea să avanseze până ce ar putea să treacă şi de măsurile de protecţie actuale cum ar fi distanţarea socială De aceea, mai specifică experţii, noul tip de coronavirus va suferi mutaţii chiar şi după ce va apărea un vaccin, ceea ce înseamnă că acesta va trebui modificat, astfel încât să fie eficient.

Într-o intervenţie la Digi24 biologul Răzvan Popescu-Mirceni a explicat că în următorii ani virusul ar putea să scadă în letalitate dar să crească la contagiozitate.

„Orice infecţie virală care se replică de un număr mai mare va suferi mutaţii. Mutaţiile sunt un lucru firesc, apar extrem de multe, dar multe nu sunt viabile, nu trec mai departe.  

Sunt selectate acele versiuni genetice care au şansa să se reproducă. Este selecţia naturală care funcţionează şi la nivelul structurilor virale. Cu cât vor avea o viralitate mai mare, o agresivitate mai mare, cu atât vor avea o şansă mai mică de a se replica. Aceste măsuri de precauţie, de izolare sunt binevenite, dar ele nu pot rezolva complet situaţia, pentru că noi, ca societate am devenit mult mai mobili, ne adunăm în conglomerate din ce în ce mai mari.

Vaccinul va fi valabil o perioadă de timp, dar trebuie actualizat în funcţie de fiecare sezon”, a declarat Răzvan Popescu Mirceni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite