STUDIU Copiii mici au la bază raţionamente mai complexe în luarea deciziilor faţă de copii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil învăţând pe calculatur

Micuţii între patru şi cinci ani iau decizii mai bune, bazate pe raţionamente mai complexe decât copii care au o vârstă mai mare. În luarea unei decizii, primii ţin cont atât de informaţiile sociale cât şi de informaţiile numerice, conform unui studiu realizat de Universitatea Waterloo din Canada.

În urma studiului, cercetătorii au constatat că odată cu înaintarea în vârstă avem tendinţa să trecem cu vederea anumite părţi de informaţii pe care cei mici le sesizează aproape intuitiv.

„Copiii poate nu iau toate implicaţiile informaţiilor pe care le primesc. Aceştia filtrează rapid informaţiile prin propria perspectivă şi folosesc datele în modul în care cred ei că au cel mai mult sens. Iar învăţătorii şi profesorii ar trebui să ţină cont de aceste aspecte”, a afirmat co-autorul studiului, Samatha Gualtieri, conform studyfinds.org.

Cercetătorii au descoperit că cei mici încep să facă aceste scurtături în procesul decizional începând cu vârsta de patru ani iar la şase ani pot lua în calcul toate aspectele unei informaţii, precum un adult.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au desfăşurat două experimente în care 288 de copii au fost  testaţi pentru a vedea ce tip de informaţii au folosit pentru a lua decizii: sociale, numerice sau ambele.

Rezultatele studiului arată că 95 la sută dintre copiii de şase ani au ţinut cont numai de informaţiile sociale în luarea unei decizii, în timp ce 70 la suntă dintre copiii de cinci ani şi 45 la suntă dintre copiii de patru ani s-au bazat numai pe informaţiile sociale în luarea deciziilor.

În concluzie, copiii de vârste mici sunt mai predispuşi să ţină cont atât de informaţiile sociale cât şi de cele numerice în procesul decizional.

„Este bine pentru noi să ştim că copiii percep diferit informaţiile în funcţie de vârstă şi ar trebui să ţinem cont de acest lucru când vrem să-i învăţăm lucruri noi”, susţine co-autorul studiului, Stephanie Denison, profesor asociat la Departamentul de Psihologie.

Nu e neapărat un dezavantaj faptul că copiii mai mari au decizia să ţină cont mai mult de informaţiile sociale în luarea deciziilor, arată experţii. Cât despre adulţi, aceştia sunt obişnuiţi să respingă anumite aspecte ale informaţiilor pentru a economisi timp şi energie. Iar această abordare este una normală deoarece adulţii iau mii de decizii într-o zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite