Ce conţine, de fapt, berea cu diverse arome de fructe

Ce conţine, de fapt, berea cu diverse arome de fructe

Etichetele berilor cu arome de fructe au fost analizate de ANPC FOTO Adevărul

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un studiu comparativ privind berile cu diferite arome de fructe, un segment dinamic şi proaspăt, aflat într-o continuă creştere. În cadrul studiului au fost analizate etichetele a 23 de produse aparţinând marilor producători de pe piaţa românească.

Potrivit cercetării, desfăşurată în perioada iulie - august 2013, conţinutul de alcool în cazul acestor beri variază între 0,02 şi 5,9%, în timp ce conţinutul de bere variază între 20 - 58%. Astfel, din totalul produselor analizate, 8,6% au un conţinut de bere de 40%. Un procent de 13% din produsele analizate au un conţinut de bere de 50%, iar 17,3% din produsele supuse analizei au un conţinut de bere de 37%. De asemenea, 34,7% din produse nu au specificat pe etichetă conţinutul de bere. Conform cercetării, conţinutul de limonadă sau băutură răcoritoare variază între 42% şi 80%.

În urma studiului, în funcţie de conţinutul de limonadă sau băutură răcoritoare a reieşit că 13% din produsele analizate au un conţinut de limonadă sau băutură răcoritoare de 50 % şi că 17 % din produsele analizate au un conţinut de limonadă sau băutura răcoritoare de 63 %. În acelaşi timp, 43% din produsele analizate nu au specificat pe etichetă conţinutul de limonadă sau băutură răcoritoare.

E-urile, omniprezente în berile cu arome

Berile cu lămâie nu sunt lipsite de E-uri, ba din contră. Unul dintre cele mai periculoase este E104, un colorant artificial, care poate fi regăsit în berile cu arome de fructe. „E 104 este un colorant artificial, sub formă de sare de sodiu. Nu numai că este un cărăuş ascuns de sare în organism, dar, poate provoca atacuri de astm, dermatite sau ADHD persoanelor sensibile la substanţă”, spun specialiştii.

În plus, zahărul este şi el prezent în cantităţi mari, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate. Sunt beri aromate care pot ajunge chiar şi la 6% conţinut de zahăr. Prea mult, atrag atenţia medicii, care aduc în discuţie boli precum diabetul şi obezitatea.

„Menţionăm că produsele au fost cumpărate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentaţii A.N.P.C.P.P.S. România-InfoCons din supermarket-urile de pe teritoriul ţării”, se arată în studiu, în cadrul căruia au fost analizaţi, printre alţii, următorii producători: Salitos Brewing Company GMBH, Brower Van Pur Poland, Brau Union Austria, Heineken România, Bergenbier, S.C. Romaqua Group S.A.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţa românească, derulat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons în cadrul consorţiului I.C.R.T. -  International Consumer Research&Testing pentru  produse şi servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetăţeanului consumator să fie făcută în cunoştinţă de cauză.

Berea, nelipsită din frigiderele românilor

Un alt studiu recent, realizat de GFK România în luna iunie arată că berea nu le lipseşte românilor din frigider mai ales pe timpul verii. Potrivit aceluiaşi studiu, când ajung pe o terasă, adulţii consumă bere într-un procent covârşitor – 80%. Berea se bea şi acasă, împreună cu ceilalţi adulţi din familie – aproape 2 din 3 munteni consumatori de bere o aleg pentru relaxarea de acasă, după o zi de muncă.

„Berea este un produs bine integrat stilului de viaţă modern al românilor. Fără îndoială, acest fapt se datorează chiar calităţilor sale, calităţi pe care românii deja le cunosc şi le apreciează”, a declarat Constantin Bratu, director general Asociaţia Berarii României.

Potrivit aceluiaşi studiu, aproape doi din trei munteni consumatori de bere o aleg întrucât consideră că este o băutură care îi hidratează. În plus, o treime din munteni aleg berea pentru că este fabricată din ingrediente naturale.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.024 persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta peste 18 ani, iar perioada în care s-a derulat studiul a fost mai – iunie 2012. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel naţional pentru populaţia României cu vârsta peste 18 ani.

Studiu comparativ beri cu fructe

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: