STUDIU Dacă citeşti acest articol clipeşte des. Ce se poate întâmpla dacă nu clipim suficient în faţa calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care stau timp îndelungat la calculator fără să clipească constant pot suferi, în timp, de dureri oculare şi pot avea probleme cu vederea, conform unui studiu recent realizat de cercetătorii britanici.

Medicii oftalmologi susţin că, în mod normal, o persoană ar trebui să clipească aproximativ de 20 de ori într-un minut. Problemele apar atunci când persoanele care lucrează la calculator uită să clipească constant. Conform specialiştilor, oamenii care se concentrează prea mult timp în faţa calculatorului au tendinţa să clipească mult mai rar, doar de două-trei ori într-un interval de 60 de secunde, informează studyfinds.org.

Studiul a fost efectuat asupra a 2.000 de britanici adulţi. Cercetătorii informează că o persoană obişnuită petrece aproximativ şase ore pe zi în timp ce se uită la ecran, echivalentul a 84 de zile pe an. Majoritatea subiecţilor au declarat că, în decursul unei zile obişnuite de lucru, la ora prânzului, acuză dureri de ochi, iar o treime dintre angajaţi susţin că îşi simt ochii obosiţi. Unul din cinci angajaţi au declarat că vederea le este înceţoşată după ce au petrecut mai multe ore la calculator.

„În principiu, omul trebuie să pună o picătură de lacrimi artificiale sau de ser. O persoană trebuie să clipească de 15 ori pe minut, aşa e normal. Se ştie că o persoană care lucrează la calculator are tendinţa să clipească mai rar. Pentru a evita simptomul ochiului uscat, cel mai bine este să se folosească picăturile de ochi. Durerile de cap apar numai atunci când ochelarii nu sunt cei potriviţi, iar ochiul nu doare din această cauză. Când apar durerile de ochi înseamnă că ne confruntăm cu o patologie inflamatorie sau infecţioasă” susţine Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală

În prezent, ecranele sunt peste tot, atât la muncă cât şi acasă, aproape că nu le putem evita. Specialiştii recomandă să încercăm să luăm pauze regulate în timpul muncii în faţa calculatorului.

„Pentru a evita problemele declanşate de petrecerea unui timp îndelungat la calculator, o persoană ar trebui să aibă picături de lacrimi artificiale pe care să le folosească la nevoie şi ochelari de protecţie pentru calculator. De asemenea, la un interval de o oră, pentru a nu fi afectată productivitatea muncii, ar fi bine ca persoana în cauză să ia o pauză şi să privească timp de câteva secunde un obiect situat la o distanţă de aproximativ şase metri” a transmis Conf. Dr. Mircea Filip, specialist oftalmolog.

Conform studiului menţionat, anumite persoane cu declarat că încearcă să îşi ia zilnic o pauză de la ecrane. O parte dintre aceştia reuşesc ca după ora 9 seara să nu mai acceseze device-urile electronice.

Cu toate că toţi participanţii la studiu sunt conştienţi de problemele cauzate de expunerea îndelungată la ecrane, 36% dintre aceştia au declarat că nu pot rezista o zi întreagă fără să se uite la un ecran.

Unu din zece participanţi la studiu a recunoscut că foloseşte telefonul, laptopul sau tableta până în miezul nopţii.

Doar jumătate dintre participanţii la studiu au afirmat că îşi iau pauze regulate în timp ce lucrează la calculator, în timp ce 27% dintre aceştia au declarat că preferă să ajusteze luminozitatea ecranului şi să mărească textul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite