STUDIU Ce caută românii la un job. Aproape jumătate din angajaţi vor să îşi schimbe locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din angajaţii români intenţionează să-şi schimbe locul de muncă în acest an. Pe de altă parte, cei care lucrează în companii sunt optimişti cu privire la perspectivele financiare, mai mult de jumătate considerând că anul 2017 le va aduce o majorare a lefurilor. Concluziile se desprind din cel mai recent studiu realizat de portalul de locuri de muncă eJobs, care scoate însă în evidenţă faptul că 60% din angajaţi sunt stresaţi.

Specialiştii din piaţa muncii confirmă tendinţele studiului şi precizează că angajatorii au ajuns în situaţia de a „fura” oameni din companii concurente cărora le fac oferte de nerefuzat. 

„În mai multe domenii, angajatorii, din disperare, au crescut salariile anumitor categorii. Fură angajaţi una de la cealaltă. Problema este că puţine firme au o strategie reală pentru resursele umane. S-a ajuns în situaţia în care companiile deşi fac investiţii nu mai găsesc oameni calificaţi sau specializaţi şi nu au de unde să recruteze”, a declarat pentru „Adevărul” Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS). 

Când vor fi făcute angajări masive

De altfel, studiul citat arată că 70% din respondenţii la studiu consideră că angajatorii vor fi în căutare de personal specializat în cursul acestui an. Bărbaţii sunt însă mai încrezători decât femeile atunci când vine vorba de schimbarea locului de muncă. Mai precis, 52% din bărbaţi spun că vor găsi un nou loc de muncă în timp ce doar 46% din femei sunt la fel de optimiste. Şi studenţii şi tineri sunt optimişti şi consideră că îşi vor găsi de muncă anul acesta. Pentru aceştia sunt disponibile în special joburi în domenii precum IT, call center sau vânzări, trei domenii în care se vor face angajări masive anul acesta. 

„Angajări masive vor fi făcute în primul trimestru din 2017, astfel că cei care sunt interesaţi să îşi schimbe locul de muncă sunt sfătuiţi să o facă în primele cinci luni din an. Asta pentru că angajările stagnează în perioada verii”, a explicat şi Gabriel Chicireanu, consultant în carieră, adăugând că printre motivele pentru care angajaţii îşi păstrează, totuşi, locul de muncă actual se numără siguranţa, atribuţiile şi echipa alături de care lucrează. 

Programul de lucru, important pentru angajat

Esenţială pentru gradul de satisfacţie al angajaţilor este calitatea vieţii la locul de muncă, notează studiul eJobs. Însă deşi 58% din respondenţi afirmă că poziţia pe care o ocupă în prezent îi inspiră şi îi motivează, 63% din cei care au răspuns la studiu afirmă că sunt stresaţi. Cercetarea subliniază că pentru românii cu studii superioare este mult mai important ca jobul să le stimuleze abilităţile, în timp ce pentru cei cu studii medii, contează mai mult salariul. În ceea ce priveşte criteriile pe care angajaţii le au în vedere atunci când îşi aleg angajatorul, pe lângă salariu şi pachetul de beneficii (86%) sau responsabilităţile şi activitatea de zi cu zi (84%), flexibilitatea companiei şi programul de lucru sunt de asemenea prioritare.  

Top motive pentru care se schimbă locul de muncă:

● pentru un loc de muncă mai potrivit abilităţilor şi aspiraţiilor lor - 27% din respondenţi

● pentru un salariu mai bun - 24% din respondenţi

● pentru o stabilitate mai mare a locului de muncă - 12% din respondenţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite