STUDIU Bucătăria, de 100.000 de ori mai infectă decât baia. Tocătorul de bucătărie, adevărată sursă de microbi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulţi germeni, urmat de buretele de bucătărie, podea, tocătoare, chiuvetă, blat de bucătărie şi frigider. Aşa arată un studiu naţional, realizat împreună cu Societatea Română de Pediatrie. Cu toate acestea, cercetările internaţionale evidenţiază că numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare decât în baie.

În acelaşi timp, pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă. Peste 70% din femeile din România cred că, pentru a preveni îmbolnăvirea familiei, este foarte important ca, pentru curăţenia de rutină a casei să fie folosite şi produse de curăţat care omoară bacteriile, notează news.ro. 

Concret, studiul „Cum îşi curăţă românii casele” arată că 90% din participantele la studiu ştiu că pe suprafeţe din casă se găsesc germeni precum Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri ce pot pune în pericol sănătatea familiei. 

Cât de des dezinfectează româncele casa

De asemenea, opt din zece femei spun că ştiu şi modalitatea de răspândire a acestora, respectiv prin contactul direct cu suprafeţele sau prin aer. O treime din femei susţin că virusurile sunt microbii cel mai greu de controlat, dat fiind faptul că supravieţuiesc chiar şi câteva zile în casă. 

Potrivit studiului, şase din zece femei dezinfectează casa o dată pe săptămână, iar trei din zece mămici dezinfectează în fiecare săptămână camera copilului.

„Copiii sunt o categorie mai vulnerabilă, cu o imunitate mai scăzută, fiind predispuşi să contracteze infecţii mai uşor decât adulţii. De aceea, dezinfectarea camerei copilului, a jucăriilor, patului, saltelei, lenjeriei şi spaţiilor unde acesta îşi petrece cel mai mult timp trebuie realizată cu regularitate, cel puţin o dată pe săptămână. Recomandarea noastră este ca produsele de curăţat care omoară bacteriile să fie utilizate corect, citind cu atenţie instrucţiunile de folosire de pe ambalaj”, a declarat Marin Burlea, şeful Societăţii Române de Pediatrie. 

Cum poate fi oprită răspândirea microbilor

Contrar opiniei publice, numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare faţă de baie, potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014, iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă, considerat cel mai murdar loc din casă, potrivit Food&Hygiene Facts, NHS Choices, 2012.

„Deşi este foarte probabil ca vasul de toaletă să conţină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroşcaţi pe alte suprafeţe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa şi pot fi purtaţi în toată baia şi casa pe mâinile nespălate. Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafeţe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele şi mânerul uşii. Ca regulă generală, pentru a opri răspândirea microbilor, este important să curăţaţi cu produse de curăţat care omoară bacteriile suprafeţele din casă pe care familia le atinge frecvent cu mâinile, precum mânerul uşii frigiderului, mânerele dulapurilor, robinete, clanţe etc.”, adaugă Marin Burlea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite