STUDIU Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor: Pateul vegetal de pe piaţă, bombă cu E-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada postului, tot mai mulţi români îşi îndreaptă atenţia spre produsele tip pate vegetal pe care le găsesc în rafturile magazinelor. Acestea conţin între 4 şi 15 E-uri, arată cel mai recent studiu făcut de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Produsele de tip pate vegetal care se găsesc la raft abundă în aditivi alimentari, arată cel mai recent studiu făcut de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a analizat informaţia de pe etichete. Concret, numărul de E-uri variază între 4 şi 15, însă nicio conservă nu este lipsită de aditivi alimentari, asta în ciuda faptului că tot mai mulţi români îşi îndreaptă privirile spre produsele de tip pate vegetal în dauna celui făcut din ficat de porc sau de pasăre.

„Trebuie să ne uităm la coloranţi şi conservanţi şi să alegem produsele de post care sunt cu adevărat vegetale. Este important să nu consumăm doar cocktailuri de substanţe chimice şi să alegem în cunoştinţă de cauză produsele de post”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, arătând că este necesar să verificăm eticheta.

Sare din plin în pate-ul vegetal

Specialistul afirmă însă că în urma analizei s-a descoperit că şi conţinutul de sare din produsele de tip pate vegetal este ridicat şi pleacă de la 0,51 grame la 100 de grame de produs ajungând la 1,89 de grame la suta de grame de produs. Nici zahărul nu lipseşte de pe etichetele produselor tip pate vegetal, indiferent că sunt sub formă de conservă sau de pastă ori cremă.

Potrivit studiului, pasta vegetală cu ceapă şi verdeaţă de la Angst conţine 7 E-uri, în timp ce pasta vegetală Ardealul conţine 6 E-uri. Totodată, pasta tartinabilă Cris Tim conţine 14 E-uri, în timp ce Carrefour pastă vegetală cu ciuperci conţine 4 E-uri. Studiul a mai arătat că, de pildă, pasta vegetală cu ardei gras de la Mandy are 11 E-uri, în timp ce pasta vegetală Auchan, la conservă, conţine 7 E-uri. Dintre produsele analizate, 15 aditivi alimentari conţine doar Cris Tim produs vegetal tartinabil, ambalat în membrană artificială.

Medicii spun, pe de altă parte, că produsele tip pate vegetal nu trebuie consumate foarte des. „Noi le recomandăm pacienţilor să îl consume moderat. Toate trebuie făcute cu măsură! Ceea ce este important e ca eticheta pateului să fie citită înainte de cumpărare”, spun specialiştii.

Genetician: „E-urile pot da peste cap activitatea genelor”

Şi profesorul Maria Puiu, genetician, arată că ideal ar fi să se consume produse cu cât mai puţini aditivi alimentari, pentru că activitatea genelor poate fi dată peste cap de alimentaţia dezechilibrată, alături de factorii de mediu. „Nu e normal să se consume produse care au atât de multe E-uri”, a spus geneticianul.

În cadrul studiului a fost analizată informaţia de pe etichetele a 20 de produse provenind de la 10 producători / furnizori / distribuitori: Caroli Foods Group S.R.L., Angst RO S.R.L., S.C. Auchan Romania S.A., Cristim 2 Prodcon S.R.L., Glina S.A, Hame Romania S.R.L., Orkla Foods Romania S.A., S.A Carrefour Romania S.A, S.C. Scandia Food S.R.L., S.C. Vascar S.A.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţa romanească, produsele fiind achiziţioate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentanţii organizaţiei.

Lista produselor de tip pate vegetal analizate

1. Pastă vegetală cu ceapă şi verdeaţă, Angst, membrană artificială, 7 E-uri
2. Pastă vegetală, Ardealul, conservă, 6 E-uri
3. Pate vegetal, Baroni, conservă, 14 E-uri
4. Pastă tartinabilă, Bucegi, conservă, 14 E-uri
5. Campofrio pastă vegetală cu ciuperci, membrană artificială, 4 E-uri
6. Carrefour pastă vegetală cu ciuperci, Carrefour, membrană artificială, 11 E-uri
7. Cris Tim produs vegetal tartinabil, membrană artificială, 14 E-uri
8. Produs vegetal tartibabil cu măsline, Cris Tim, membrană artificială, 15 E-uri
9. Pastă vegetală cu ciuperci, Hame vegetal, conservă, 12 E-uri
10 Pastă vegetală, Hame vegetal, conservă, 9 E-uri
11. Pastă vegetală tartinabilă cu măsline verzi, Mandy, conservă, 8 E-uri
12. Pastă vegetală cu ardei gras, Mandy, 11 E-uri
13. Pastă vegetală tartinabilă original, Mandy, 9 E-uri
14. Pastă vegetală tartinabilă cu ciuperci, conservă, 7 E-uri
15. Pastă vegetală cu ardei, Moldova în bucate, conservă, 14 E-uri
16. Pasta vegetală cu ciuperci, Auchan, 6 E-uri
17. Pastă vegetală tartinabilă, Auchan, 14 E-uri
18. Pastă vegetală, Auchan, conserva, 7 E-uri
19. Sadu vegetal, conservă, 13 E-uri
20. Vascar vegetal, 14 E-uri

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite