Studiu. Angajatorii se feresc să angajeze persoane care au peste 40 de ani. Aproape 60% din şomerii României depăşesc această vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discriminarea se plăteşte cu amendă de la 1.000 de lei la 30.000 de lei, dacă vizează o persoană fizică
Discriminarea se plăteşte cu amendă de la 1.000 de lei la 30.000 de lei, dacă vizează o persoană fizică

Aproape 60% din şomerii României de la sfârşitul anului trecut aveau peste 40 de ani, iar dintre aceştia, mai mult de jumătatea au peste 50 de ani, potrivit unui studiu publicat luni de Coaliţia anti-discriminare. Conform documentului citat, angajatorii se feresc să angajeze persoane care au peste aceste vârste deoarece acestea se mişcă mai încet şi învaţă mai greu lucruri noi.

„Societatea funcţionează pe bază de stereotipuri şi prejudecăţi. Ar fi mult prea simplu, însă, să fie doar atât. Societatea discriminează, nedreptăţeşte, pune la zid fără drept de apel. Pe de o parte se consideră că o persoană este aptă de muncă până la 65 de ani, vârsta de pensionare pentru bărbaţi în România şi în majoritatea statelor europene, iar pe de altă parte, atunci când se fac angajări, companiile resping candidaţii peste 40-50 de ani fără a le mai testa calităţile”, potrivit unui comunicat emis de Coaliţia anti-discriminare, citat de news.ro

„Ascunzându-se în spatele unor cuvinte precum lipsa de entuziasm, dexteritate sau rapiditate, angajatorul dă voit cu piciorul unei persoane experimentate, loiale şi chibzuite”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, specialiştii mai precizează că, în condiţiile în care găsirea unui loc de muncă nou este un demers laborios pentru oricine, acesta devine cu atât mai dificil pentru cei ai căror competitori sunt cu 15-20 de ani mai tineri, mulţi angajatori privind vârsta mai înaintată ca pe un punct slab.

Acesta este principalul motiv pentru care cei care se află la vârsta a doua se confruntă cu situaţii discriminatorii reale legate de serviciu, fiind forţati să se pensioneze mai devreme.

Statisticile Naţiunilor Unite estimează că vârsta medie a populaţiei României va ajunge la 49 de ani în anul 2050, de la 40 de ani în anul 2015. În mai puţin de 10 decenii, mai mult de o treime din populaţia Europei va avea peste 60 de ani şi un sfert va depăşi vârsta de 65 de ani.

În România este interzisă prin lege discriminarea pe criteriul vârstei în domeniul muncii. Discriminarea se plăteşte cu amendă de la 1.000 de lei la 30.000 de lei, dacă vizează o persoană fizică sau cu amendă de la 2.000 de lei la 100.000 de lei, dacă vizează un grup de persoane sau o comunitate, potrivit legislaţiei în vigoare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite