STUDIU Angajaţii români consideră că merită salarii cu 1.000 de lei mai mari decât cele pe care le au

STUDIU Angajaţii români consideră că merită salarii cu 1.000 de lei mai mari decât cele pe care le au

Aşteptările salariale ale românilor au crescut FOTO Adevărul

Aşteptările salariale ale românilor au crescut în ultimul an, arată cel mai recent studiu de pe piaţa de profil. Dacă înainte aceştia ar fi acceptat să se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum aşteptările pornesc de la 2.850 de lei în sus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concret, studiul eJobs evidenţiază că angajaţii consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele pe care le obţin pentru joburile curente. 
 
În ceea ce-i priveşte pe tineri, aceştia consideră că ar trebui să câştige cu 50% mai mult decât au în prezent. Potrivit cercetării, cele mai mari diferenţe apar în rândul tinerilor care au sub 24 de ani şi care au un salariu de 1.500 de lei dar cred că pentru poziţia respectivă ar merita un salariu cu 50% mai mare, în medie, 2.261 de lei. 
 
Cum se explică creşterea aşteptărilor salariale
 
La polul opus, decalajele cele mai mici între salariile curente şi cele considerate juste se înregistrează în rândul respondenţilor cu vârsta între 35 şi 45 de ani, aceştia considerând că ar trebui să câştige cu 33% mai mult decât în prezent.
 
„Creşterea aşteptărilor salariale este explicată pe de-o parte de contextul economic favorabil: creşterea economică a determinat creşterea numărului de locuri de muncă, iar pe de altă parte şi de faptul că majorările de salarii din sectorul public pun presiune şi creează noi aşteptări şi în sectorul privat”, a explicat Bogdan Badea, reprezentantul eJobs, potrivit unui comunicat de presă.
 
Totodată, angajaţii se aşteaptă ca schimbările locului de muncă să le aducă şi o creştere a salariului, reiese din sondajul eJobs. Cu toate acestea, ei spun că ar accepta să-şi schimbe jobul dacă li s-ar oferi cel puţin 500 de lei în plus faţă de salariul actual, adică cu 19,3% mai mult decât salariile pe care le câştigă în prezent, în medie de 2.640 de lei.
 
Constructorii au aşteptări salariale mai mari decât IT-iştii
 
Candidaţii din management şi construcţii domină în topul aşteptărilor salariale, depăşindu-i pe cei din IT, bănci sau asigurări, potrivit studiului eJobs. Cel mai ridicat nivel al aşteptărilor îl au cei cu poziţii de management (4.547 lei lunar) şi angajaţii din construcţii (4.071 lei lunar), urmaţi de cei din IT Software (4.028 lei lunar). În cazul salariaţilor din bănci, salariul considerat just este în medie de 3.601 lei, iar în asigurări de 3.831 lei lunar.
 
În ceea ce priveşte salariile curente, clasamentul este asemănător din punct de vedere al domeniilor, însă la un nivel mai redus al salariilor: management (3.497 lei), construcţii (3.133 lei), IT Software (2.734 lei), import-export (2.734 lei).
 
Diferenţe de aproape 25% între regiuni
 
Salariaţii din zona Bucureşti-Ilfov au cele mai ridicate aşteptări salariale: o medie de 3.557 de lei a salariului considerat just, dar şi cel mai ridicat nivel al salariilor curente (medie de 2.699 lei). La polul opus se află regiunea Nord – Est (Moldova), cu aşteptări salariale cu 19% mai reduse decât în Bucureşti – Ilfov şi cu salarii curente medii de 2.101 lei, mai arată studiul eJobs.
 
citeste totul despre: