STUDIU Cât de afectaţi sunt românii în timpul COVID-19: 46% sunt îngrijoraţi de situaţia lor financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt îngrijoraţi de situaţia lor financiară: jumătate din populaţie plăteşte mai mult cu cardul iar 81% iese mai puţin din casă, conform unui studiu recent, realizat de o companie de know-how şi cercetare de piaţă din România.

Concret, 40% îşi fac mai multe griji privind propriile finanţe decât starea de sănătate,  plătesc mai mult cu cardul (50%) şi ies mai rar din casă (81%). 

În plus, în medie, toate destinaţiile pierd cel puţin 60% din frecvenţa obişnuită, ieşirile prioritare în ultima săptămână fiind la farmacie (41%) şi la supermarket (35%).  81% declară că au ieşit mai rar din casă în ultima săptămână iar atunci când au ieşit, 41% au fost la farmacie, 35% la supermarket, 28% la bancă şi 23% la biserică.

Apoi, principalele activităţi pe perioada izolării sunt vizionările de film (62%), jocurile online (59%), 40% declară că se vor dedica hobby-urilor. Mai departe, 70% din români spun că viaţa lor s-a schimbat total sau parţial ca urmare a pandemiei de coronavirus. Principalele lor griji ţin de finanţele personale (46%), sănătate (40%) şi sănătate mintală (28%).

Prioritate pe lista de cumpărături au avut-o în perioada asta produsele dezinfectante pentru suprafeţe şi corp (43%), produse de curăţenie şi îngrijire a casei (28%), legumele şi fructele proaspete (24%), produsele de îngrijire personală (21%) şi conservele (20%). 50% dintre români spun că vor plăti mai des cu cardul, telefonul sau cu ceasul.

Forţaţi să petreacă mai mult timp în casă românii au apelat la vizionarea de filme (62%), la ascultat
de muzică (62%), la jocuri online (59%) şi la reciclat deşeuri (47%). În ceea ce priveşte modul în care
se informează despre situaţia din ţară 85% aleg televizorul şi 60% presa online. Facebook este a doua
sursă alternativă de informare după presa online (54%).

„Deşi viaţa lor s-a schimbat în ultima perioadă foarte mult, românii speră ca după ce trece criza să
revină la vechiul lor stil de viaţă. Din păcate românii nu au încredere în concetăţenii lor că vor respecta regulile şi le este teamă că efortul lor de izolare este in zadar. Pe de altă parte, românii consideră că au un avantaj în această criză globală şi anume faptul că românul este obisnuit cu greul şi cu stările imprevizibile”, se mai arată în studiu.

Studiul a fost realizat de Unlock Research în perioada 14-17 martie pe un eşantion de 628 de repondenţi, pe oraşi mari şi cu populaţii restrânse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite