STUDIU 83,7% dintre medici au luat în calcul, măcar o dată, plecarea din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

83,7% dintre medici şi 74,4% dintre asistentele medicale au afirmat că au luat în considerare, la un moment dat, posibilitatea de a migra pentru a lucra într-o altă ţară, arată un studiu comandat de Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Potrivit studiului, creşterea salariilor de bază ale medicilor şi asistentelor medicale are un impact pozitiv restrâns asupra tendinţei de migraţie, cu mult mai mic decât cel estimat, scrie Hotnews.

"Impactul optim a fost ratat din cauza distorsiunilor pe care legea salarizării le-a introdus în sistemul de sănătate. Cel mai relevant aspect îl constituie procentul pe care-l are tendinţa de migraţie asupra medicilor - categoria care a beneficiat de cele mai mare creşteri ale veniturilor salariale."

Studiul mai atrage atenţia că, din cauza discontinuităţilor din politica de salarizare, fenomenul migraţiei, care afecta până acum în special medicii şi asistentele medicale, tinde să se extindă rapid, în masă, la toate categoriile profesionale. "În condiţiile în care acest efect survine pe fondul unui deficit în creştere de forţă de muncă, impactul negativ riscă să fie  unul foarte puternic, aproape similar cu cel pe care îl are migraţia medicilor şi asistentelor medicale."

Câţi medici vor să plece din ţară

78% dintre cadrele medicale chestionate în cadrul sondajului (83,7% dintre respondenţii medici şi 74,4% dintre respondenţii asistente medicale) spun că au luat în considerare posibilitatea de a migra pentru a lucra într-o altă ţară.

În jur de 23% dintre angajaţii din sistemul sanitar chestionaţi şi-au exprimat intenţia clară de a migra (circa 24% dintre medici şi circa 19% dintre asistentele medicale). 17% dintre respondenţi au indicat că sunt hotărâţi şi foarte hotărâţi să-şi caute un loc de muncă în străinătate.

Doar circa 23% dintre asistentele medicale şi circa 17% dintre medici au indicat faptul că nu au intenţionat niciodată să migreze pentru muncă, aceasta putând fi considerată zona de stabilitate certă a profesioniştilor din sănătate, arată studiul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite