STUDIU Peste 78% dintre tinerii care muncesc în România iau în calcul posibilitatea de pleca peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste jumătate dintre tinerii cu vârste curpinse între 18 şi 30 de ani au un loc de muncă, iar dintre aceştia 10% lucrează în străinătate. Mai mult, peste 70% dintre cei care lucrează în România, iau în calcul posibilitatea de a pleca la muncă peste hotare, arată un studiu realizat de compania SmartDreamers.

Peste 70% dintre tinerii care muncesc în România iau în calcul posibilitatea de a munci în străinătate pentru a-şi mări veniturile. De-altfel, nivelul salarial este cea mai mare problemă a tinerilor care muncesc în România. Pe lângă această problemă, 22% dintre tinerii dispuşi să plece în străinătate spun că posibilităţile de dezvoltare personală şi nivelul educaţiei din şcolile de acolo sunt argumente care i-ar determina să plece din România.

Tinerii nu pot pleca din ţară pentru că nu au bani

Motivele pentru care nu toţi tinerii reuşesc să plece din ţară este lipsa banilor, întrucât nu îşi permit să îşi caute de lucru la faţa locului, dar şi numărul redus de joburi şi lipsa experienţei profesionale. Totodată, 11% dintre participanţii la studiu spun că în străinătate s-ar putea lovi de situaţii în care vor fi discriminaţi, astfel că amână plecarea chiar dacă le-ar aduce o îmbunătăţire a situaţiei financiare.

Deşi dispuşi să plece din ţară pentru a câştiga mai bine, mai mult de jumătate dintre tinerii români care au acceptat să participe la studiu spun că s-ar întoarce în ţară în momentul în care ar strânge suficienţi bani pentru a-şi construi o afacere sau a-şi cumpăra o casă sau o maşină. Când vine vorba de a deveni antreprenori, majoritatea tinerilor apreciază că o afacere proaspăt înfiinţată are mai mult şanse de supravieţuire în România decât în străinătate.

41% dintre tineri spun însă că odată plecaţi la muncă în străinătate vor încerca să se stabilească peste hotare.

Studiul a fost realizat în perioada 1 – 10 iulie de compania SmartDreamers, pe un eşantion de 1.500 de tineri. 500 dintre aceştia cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, iar 1000 dintre ei având vârste între 24 şi 30 de ani.

Strategii naţionale pe hârtie

Ministrul Muncii declara în luna aprilie că şomajul în rândul tinerilor este o problemă cu care se confruntă România, mai ales în contextul în care procesul „de tranziţie de la educaţie la viaţa profesională a devenit tot mai greoi, mai îndelungat şi oportunităţile de ocupare a unui loc de muncă sunt tot mai limitate”. Guvernul are însă din aprilie 2012 un plan de măsuri, adaptat la cel de la nivel european, care a rămas deocamdată doar pe hârtie.

„În 2008 aveam 18,6% şomaj în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani, în 2011 a urcat la 23,7% şi tot în jur de 23% va fi şi în 2012. Rata şomajului în rândul tinerilor este de patru ori mai mare decât şomajul populaţiei adulte, care a fost în aceeaşi perioadă în jur de 6%. O mare problemă o reprezintă riscul ca aceşti tineri să devină ulterior abonaţii sistemului de asistenţă socială. Cu cât trece timpul fără să fie încadrat în câmpul muncii, cu atât unui tânăr îi va fi mai greu”, spune ministrul Câmpeanu.

Somajul tinerilor in UE

Rata şomajului în ţările membre ale Uniunii Europene (UE) a continuat să crească în prima lună din 2013, ajungând la 10,8%, şomajul în rândul tinerilor cu vârste sub 25 de ani atingând cote-record, respectiv 23,6%. În ţările membre ale zonei euro, situaţia este şi mai dificilă, rata şomajului fiind de 11,9%, în timp ce un tânăr din patru este şomer, potrivit datelor publicate în martie de Eurostat.

Şase miliarde de euro, investiţia UE în tineri

În multe state comunitare, ratele şomajului în rândul tinerilor sunt aproape duble faţă de mediile naţionale, iscând temeri serioase privind viitorul populaţiei Uniunii Europene. În Grecia, rata şomajului pentru segmentul 15-24 de ani se ridică la peste 59%, în timp ce în Spania ea se apropie de 56%.

UE a încheiat deja un acord pentru a aloca şase miliarde de euro în următorii şapte ani pentru a reduce rata şomajului în rândul tinerilor. Această sumă s-ar putea majora de până la 10 ori şi să ajungă la 60 de miliarde de euro sub formă de credite pentru angajatori, în cazul în care strategia va fi aplicată.

În paralel cu strategia Uniunii Europene, Parisul şi Berlinul au elaborat o strategie comună, numită „Noua Înţelegere”, bazată pe bani europeni pentru a lupta cu rata uriaşă a şomajului care ameninţă să transforme tineretul Europei într-o generaţie pierdută.

290 de milioane de tineri şomeri în lume

Potrivit datelor oficiale publicate de Organizaţia Internaţională pentru Muncă, 75 de milioane de tineri din întreaga lume nu au locuri de muncă, adică 6% din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Statistica Băncii Mondiale susţine că 260 de milioane de tineri sunt şomeri. Însă, potrivit calculelor publicaţiei britanice „The Economist”, nivelul real al şomajului în rândul tinerilor se ridică la 290 de milioane.

Ultimul raport al Organizaţiei, din septembrie 2012, arăta că rata şomajului în rândul tinerilor va continua să crească în mod constant la nivel mondial, până în 2017, ajungând la 13%, în contextul în care criza din zona euro va afecta nu doar statele dezvoltate, ci şi pe cele aflate în dezvoltare. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite