STUDIU Peste 600.000 de români beau zilnic alcool şi unul din cinci fumează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 625.000 de români beau zilnic alcool, cei mai mulţi dintre aceştia având între 40 şi 54 de ani, în timp ce unul din cinci români fumează în fiecare zi. Cu toate acestea, trei din patru români consideră că au o stare de sănătate bună şi foarte bună.

 Datele sunt desprinse din cele mai recente statistici furnizate de Institutul Naţional de Statistică, potrivit căruia românii nu sunt amatori de sport. Mai exact, doar unul din 10 face sport în timpul liber.

Concret, peste 52% din populaţia rezidentă de 15 ani şi peste a consumat alcool în ultimul an. Doar 19% dintre români au declarat că nu au consumat niciodată alcool. În ceea ce priveşte împărţirea pe sexe, bărbaţii sunt mai mari consumatori decât femeile.

Mai precis, 72% din bărbaţi au consumat alcool, în timp ce doar 42% din femei au declarat că au băut. Mai grav, potrivit cifrelor INS, este că aproape 19% din români consumă cel puţin odată pe săptămână băuturi alcoolice. Cel mai frecvent, alcoolul este consumat în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Românii spun că au o stare de sănătate bună şi foarte bună

Trei sferturi din români consideră că au o stare de sănătate bună sau foarte bună, bărbaţii fiind convinşi că au o stare de sănătate mai bună decât femeile, conform statisticilor.

Totodată, una din patru persoane spune că suferă de cel puţin o boala cronică sau o problemă de sănătate de lungă durată. Printre cele mai frecvente boli declarate de români se numără hipertesiunea arterială, afecţiunile zonei lombare, afecţiunile cervicale, diabetul zaharat.

Din totalul populaţiei rezidente de 15 ani si peste, 7,7% au declarat că au dificultăţi în realizarea activităţilor zilnice de ingrijire personală. Gradul de limitare variază odată cu vârsta, astfel că 17,0% din persoanele de 65-74 ani şi 42,1% din persoanele de 75 ani şi peste au unele dificultăţi în realizarea, fără ajutor, a activităţilor de îngrijire personală sau nu le pot face deloc.

image

46% din români au probleme cu greutatea


Acelaşi studiu arată că 46% din populaţia de peste 18 ani este supraponderală, procentul bărbaţilor care au probleme cu greutatea fiind mai mare. Persoanele care suferă de obezitate sunt mai frecvente în mediul urban, în timp ce persoanele supraponderale au pondere mai mare în mediul rural.

În ceea ce priveşte consumul de fructe şi legume, 99,5% din români declară că au consumat astfel de alimente în acest an, însă ei recunosc că nu consumă zilnic vegetale.

Referitor la activitatea sportivă, doar 9,2% din români declară că fac sport în fiecare săptămână, bărbaţii fiind cei care recurg la diverse activităţi sportive mai mult decât femeile.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite