STUDIU 4,5 milioane de români tratează anual răceala şi durerile în gât cu antibiotic. O treime nici măcar n-au întrebat medicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milioane de români tratează răceala direct cu antibiotic, foto Shutterstock
Milioane de români tratează răceala direct cu antibiotic, foto Shutterstock

Românii sunt fruntaşi în automedicaţie cu antibiotice, peste 4.5 milioane de români tratând în ultimul an cel puţin o dată răceala cu antibiotice. Peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic, arată un studiu al Societăţii Române de Rinologie şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

O treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor, apelând la sfaturile celor apropiati sau citind pe Internet, mai arată studiul realizat în luna octombrie a acestui an.

Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

„Dezvoltarea alarmanta a rezistenţei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infectii grave care sa nu mai poata fi tratate. Greselile apartin pacientului care face automedicatie cu antibiotic la primul semn de raceala, medicilor care prescriu cu usurinta antiinfectioase pentru simple viroze sau dureri in gat si uneori uşurinţei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roşul in gat, secreţiile nazale si nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic!” explică Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu, din partea societăţii Romane de Rinologie. citat într-un comunicat de presă

În topul preferinţelor românilor privind tratamentele pentru răceala manifestată cu durere în gât, câştigă detaşat cele tradiţionale (ceai cu miere şi lămâie, gargară cu sare), la care apelează, în primă instanţă, peste jumătate dintre respondenţi. 

„O mare parte dintre români apreciază remediile tradiţionale pentru răceala cu durere în gât şi optează pentru ele ca adjuvant. Totuşi, convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal şi dorinţa de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulţi concetăţeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecţiunii de care suferă.” explică Dr. Dina Mergeani, din partea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Studiul "Cum se tratează românii de răceală şi gripă" a fost efectuat la cererea Societăţii Române de Rinologie, în perioada 10 - 17 octombrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.566 de persoane, care reproduce, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de Internet din România - 18+.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite