Studiu: 35% dintre români consideră că este firesc consumul de alcool de către copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Pixabay
Foto Pixabay

Studiul Diageo a fost făcut în România, Republica Cehă şi Ungaria şi chestionarul a avut 10 întrebări. Prin acesta se doreşte creşterea conştientizării importanţei consumului responsabil de alcool. 35% dintre respondenţii români spun că este firesc consumul de băuturi alcoolice de către copii.

Până în prezent, testul a fost completat de peste 8.000 de români şi de 13.000 de persoane din Ungaria şi Cehia.

Aproape 60% dintre respondenţii români consideră că deţin cunoştinte bune sau chiar excelente referitor la consumul de alcool, însă numai 2,5% dintre românii care au completat chestionarul au reuşit să ofere toate răspunsurile corecte. Rezultatele au mai arătat că în Ungaria şi Cehia, procentul celor care spun că au încredere în cunoştinţele lor despre alcool este sub 50%. Maghiarii s-au dovedit a fi mai buni cunoscători, deoarece 11% dintre respondenţi au răspuns corect la toate cele 10 întrebări din chestionar.

„35% dintre români consideră că alcoolul consumat în cantităţi mici de către copii îi poate ajuta pe aceştia să devină consumatori mai responsabili de alcool pe viitor. 16% dintre cehi şi 11% dintre maghiari au aceeaşi părere. Conform specialiştilor, copiii şi adolescenţii nu ar trebui să bea alcool niciodată. Consumul de alcool la o vârstă fragedă poate fi foarte dăunator, fiind asociat cu efecte negative asupra dezvoltării creierului şi creşterea riscului de boli mintale, intoxicaţii cu alcool, vătămări şi accidente”, se arată într-un comunicat al companiei, conform Mediafax.

Potrivit comunicatului, un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog în şcolile din românia a arătat că un procent destul de mare de elevi consumă alcool. *2% au recunoscut acest lucru şi 7% au suferit intoxicaţii.

Copiii din România încep să bea alcool de la 13 ani, o vârstă mult mai scăzută faţă de media europeană.

Rezultatele studiului mai arată că două treimi dintre respondenţii din toate cele trei ţări sunt absolut convinşi că amestecarea mai multor tipuri de alcool te face să resimţi mai rapid efectele acestuia. „O astfel de părere greşită este foarte des întâlnită. O măsură standard de băuturi spirtoase, bere sau vin conţine aceeaşi cantitate de alcool. Conţinutul de alcool al unei măsuri de băutură este, de regulă, de 10 grame. Efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumată, nu de tipul de alcool”, mai spus realizatorii studiului.

Majoritatea respondenţilor nu au ştiut ce efecte are pe termen lung alcoolul şi cum poate acesta să afecteze ficatul. De asemenea, 50% dintre respondenţi au ales metodele de prevenţie corecte înainte de consumul de alcool: stabilirea opţiunilor de întoarcere acasă, hidratarea adecvată şi alimentaţia. 21 % dintre participanţii români la acest studiu au considerat că, înainte de a începe să consumi băuturi alcoolice sau de a merge la o petrecere, este bine să îţi planifici întoarcerea acasă. 

„42% dintre români cred în mod fals că bărbaţii şi femeile de aceeaşi constituţie care consumă aceeaşi cantitate de alcool resimt în mod egal efectele alcoolului. Ficatul metabolizează alcoolul cu ajutorul unei enzime denumite alcool dehidrogenaza (ADH). Organismul femeilor conţine o cantitate mai mică de enzime ADH. Ceea ce înseamnă că dacă vor consuma aceeaşi cantitate de alcool ca şi bărbaţii, efectele vor fi mai accentuate. Numai 11% dintre cehi şi 21% dintre maghiari au avut aceeaşi părere”, se mai arată în comunicat.

Testele au fost făcute în perioada martie - aprilie 2021, iar la chestionare au răspuns în total aproximativ 21.000 de respondenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite