STUDIU 15 medicamente esenţiale în tratamentul tuberculozei sunt raportate a avea dificultăţi în achiziţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român nu este capabil să asigure toate medicamentele esenţiale tratării tuberculozei, o boală contagioasă desemnată ca fiind prioritate de sănătate publică. Majoritatea medicamentelor pentru tuberculoza rezistentă la tratament nu sunt astăzi disponibile pacienţilor din România prin programele derulate de statul român, arată un raport realizat de Observatorul Român de Sănătate.

„Organizaţiile internaţionale asigură în România medicamentele esenţiale pentru tratarea unui număr limitat de bolnavi de tuberculoză. Fondurile internaţionale alocate acestui scop se vor termina în 2018, moment în care şi aceşti pacienţi vor rămâne fără medicamente dacă statul român nu va putea prelua finanţarea. În prezent, Guvernul României nu este capabil să-şi îndeplinească îndatoririle legale faţă de pacienţi“, potrivit aceluiaşi studiu.

Experţii care au elaborat raportul spun că principala cauză a acestui fenomen este „legislaţia absurde, contradictorii şi a unei birocraţii stufoase blochează accesul pacienţilor la un tratament vital lor“. Ori având în vedere acest sistem defectuos, vindecarea bolnavilor cu tuberculoză este una deficitară.

 Situaţia tuberculozei în România

• 21.167 bolnavi de tuberculoză existau în România în anul 2016
• Cea mai mică rată de vindecare din UE
• 1 din 4 cazuri de tuberculoză diagnosticate în UE în 2015 sunt în România
• 1.055 de oameni au murit în România din cauza TBC doar în anul 2015
• 12.790 cazuri noi şi recidive înregistrate în România în anul 2016

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite