Bătaie pe universităţile de medicină din Europa de Est. Studenţii străini sunt atraşi, în primul rând, de taxele mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi studenţi străini se îndreaptă spre Europa de Est pentru studii medicale, stomatologice sau farmaceutice. Prin urmare, regiunea pare să prezinte un tot mai mare interes, deşi ea găzduieşte cu mult mai puţini studenţi internaţionali decât Europa de Vest.

Spre exemplu, numărul de studenţi străini din Ungaria a crescut cu 21% în intervalul 2005-2011 - de la 13.601 la 16.465 - potrivit Institutului de Statistică al UNESCO, care defineşte drept „student străin”, orice student care nu şi-a făcut studiile liceale în respectiva ţară.

De asemenea, în Polonia a existat o creştere de 80% a numărului de studenţi străini între 2005 şi 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile cifre statistice. La rândul său, Republica Cehă a raportat o dublare a numărului de studenţi străini în acelaşi interval, în timp ce Slovacia a înregistrat o creştere de peste cinci ori a numărului acestora, potrivit Agerpres.

Mulţi dintre studenţii străini care aleg regiunea urmează medicina sau alte discipline corelate. Astfel, în 2010, domeniul „sănătate şi asistenţă socială” a reprezentat 30% din opţiunile studenţilor străini din Polonia, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În Slovacia, 45% dintre studenţii străini au studiat discipline legate de sănătate, în timp ce în Polonia, străinii au constituit 15% dintre studenţii cursurilor la aceste discipline, potrivit aceluiaşi studiu. Prin comparaţie, în ţări precum Germania, Suedia şi Canada, unde concurenţa pentru locurile la universităţile de medicină este deosebit de mare, între 6 şi 9% dintre studenţii care urmează aceste specializări sunt străini.

Programe medicale şi stomatologice în limba engleză

În Ungaria, unde patru universităţi oferă programe medicale şi stomatologice în limba engleză, 42% dintre studenţii internaţionali studiază în domenii legate de sănătate, potrivit OCDE.

Potrivit New York Times, există mai multe motive ce justifică reorientarea spre Europa de Est, inclusiv reputaţia în creştere a diplomelor obţinute la universităţile din Europa de Est care predau cursuri în limba engleză. Există însă şi alţi factori, în special faptul că taxele de şcolarizare la aceste instituţii nu sunt la fel de mari ca la universităţile de top din Occident, iar intrarea nu este la fel de dificilă.

La Universitatea Semmelweis, studenţii la medicină plătesc sub 20.000 dolari pe an pentru studii, iar studenţii din ţările Uniunii Europene pot obţine de multe ori burse sau împrumuturi. La Universitatea Carolină din Praga, care oferă, la rândul său, o specializare în medicină, în limba engleză, şcolarizarea anuală este limitată la 14.100 de euro sau 18.600 de dolari. Prin comparaţie, specializarea stomatologie tinde să fie uşor mai scumpă din cauza costurilor legate de materiale.

Pentru europenii care, în mod obişnuit, pot intra la facultăţile de medicină din ţările lor de origine fără aproape nicio taxă, astfel de taxe pot părea mari. Cu toate acestea, costurile sunt relativ accesibile pentru studenţii din Statele Unite, unde chiar şi şcolarizarea la universităţi publice poate depăşi 30.000 de dolari pe an.

UMF Cluj atrage foarte mulţi studenţi străini

În plus, medicii, stomatologii şi farmaciştii cu diplome obţinute la universităţi acreditate din Europa de Est pot practica aproape oriunde în cadrul Uniunii Europene.

Deşi Semmelweis este singura universitate din Budapesta, unde medicina şi stomatologia sunt predate limba engleză şi germană, există alte universităţi de prestigiu din jurul Ungariei - cum ar fi Universitatea din Szeged, Universitatea din Pecs şi Universitatea din Debrecen - care oferă, de asemenea, cursuri în limba engleză.

Universitatea Carolină din Praga are o reputaţie puternică în rândul studenţilor la medicină interesaţi de Europa de Est, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca, România, atrage, de asemenea, un număr tot mai mare viitori medici, farmacişti şi medici stomatologi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite