Streinu Cercel: „Vrem să scoatem din circulaţie virusul hepatitic C, cu tratament disponibil din 2015”

Streinu Cercel: „Vrem să scoatem din circulaţie virusul hepatitic C, cu tratament disponibil din 2015”

Noul program ar putea intra în vigoare în martie-aprilie 2015

Autorităţile sanitare pregătesc un program naţional de "scoatere din circulaţie" a virusului hepatitic C, funcţional probabil din aprilie 2015, când terapia fără Interferon va fi disponibilă în România, a anunţat, miercuri, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În momentul de faţă, ştim că există medicaţie care poate să vindece infecţia cu virus hepatitic C. Împreună cu colegii din Ministerul Sănătăţii, ne-am propus să elaborăm un program naţional de scoatere din circulaţie a virusului hepatitic C”, a spus prof. dr. Streinu Cercel, la conferinţa Mediafax dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA.
 
Potrivit directorului de la „Matei Balş”, noul program ar putea intra în vigoare în martie-aprilie 2015. "Lucrurile sunte destul de avansate. Avem un orizont de timp martie-aprilie 2015, când terapia fără Interferon va fi disponibilă în România", a adăugat Adrian Streinu Cercel.
 
Tot profesorul Streinu Cercel spunea, în iulie, că aproape 80 la sută dintre pacienţii cu hepatită acută C rămân purtători de virus şi, într-un interval mai scurt sau mai lung, care ar putea să fie şi de până la 30 de ani, fac ciroza hepatică şi cancer de ficat. 
 
„Avem instrumente ca să salvăm această situaţie, pentru virusul C discutăm de tratamente inovatoare care vindecă pacientul. Dar, cum nimic nu este perfect, pacientul se poate reinfecta cu vrius hepatitic C, apoi va da vina pe tratament. Prevalenţa virusului hepatitic C este de 3,23 la sută, putând să ajungă până la 5,59 la sută”, a mai spus atunci Adrian Streinu Cercel.
 
Citiţi şi:
 
 
Consumul de droguri începe de la vârste din ce în ce mai fragede, chiar de la clasa pregătitoare, iar numărul narcomanilor infectaţi cu hepatita B şi HIV s-a dublat, arată ultimul raport al Agenţiei Naţionale Antidrog.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările