Străinii lasă de nouă ori mai mulţi bani în clinicile stomatologice decât românii

Străinii lasă de nouă ori mai mulţi bani în clinicile stomatologice decât românii

Tot mai mulţi români vin în România pentru a-şi repara dantura FOTO Adevărul

Piaţa de turism dentar din România creşte de la an la an, astfel că numărul celor care au venit în România anul trecut special pentru a beneficia de servicii stomatologice s-a dublat. În medie, un străin lasă, în medie, 4.800 de euro în clinicile stomatologice, adică de nouă ori mai mult decât românii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un pacient român achită aproximativ 2.500 de lei la stomatolog. Doar anul trecut, numărul celor care au venit în România pentru serviciile stomatologice s-a dublat, cei mai mulţi străini venind aici pentru implanturi dentare.

„Preţurile de la noi sunt de două, trei ori mai mici decât în Europa de Vest, aşa că, oricare ar fi suma pentru transport şi cazare, tot se face o economie. Cheltuielile lunare, mă refer aici la salarii, taxe, facturi, chirie sunt mai mici aici, comparativ cu ale ţări din Europa. Majoritatea pacienţilor sunt din Italia şi Spania, două ţări cu o comunitate mare de români. Anul acesta ţintim spre Anglia şi Elveţia”, arată doctorul Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Profilul străinilor care se tratează în România

Potrivit doctorului Leahu, pacienţii străini sunt în majoritate bărbaţi, italieni, au în jur de 50 de ani, cu probleme parodontale grave, tratamente nereuşite în trecut, cu indicaţie de reabilitare orală completă, astfel că au nevoie de refacerea danturii.

„Din momentul în care pacientul acceptă planul de tratament propus, i se pune la dispoziţie un specialist care se ocupă de organizarea sejurului medical. Documentele şi  facturile le primeşte traduse în limba sa, îi facem recomandări pentru timpul liber şi îi putem organiza circuite turistice dacă îşi doreşte”, a explicat şi Amelia Slătineanu, consultant în turism medical.

Potrivit aceluiaşi lanţ de clinici stomatologice, un pacient român lasă la dentist, în medie, 2.500 de lei, echilibrul provenind nu din costurile servicilor de rutină, ci din lucrările de implantologie, de care ar avea nevoie mai bine de jumătate din populaţia de peste 20 de ani a ţării.

Câţi bani alocă România pentru sănătatea orală

România a alocat anul trecut 8 eurocenţi (mai puţin de 50 de bani) pe cap de locuitor pentru sănătate orală, fiind ultima în clasamentul european.

Ţările din care provin turiştii "medicali", Italia şi Spania, alocă 4 euro, respectiv 1,2 euro. La polul opus se află Germania, cu aproape 9 euro pe cap de locuitor, cheltuiţi pentru servicii din aria sănătăţii orale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările