STOP FALS CORONAVIRUS! Răspunsuri pentru oameni care nu înţeleg vaccinurile împotriva COVID-19

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images
Vaccin împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Pandemia de COVID-19 continuă să facă ravagii peste tot în lume, dar vaccinurile aprobate şi care au început deja să ajungă la oameni sunt o şansă să închidem acest capitol pentru totdeauna.

Între timp, în mijlocul infodemiei care însoţeşte criza sanitară, reacţiile de respingere a vaccinării sunt asurzitoare. Situaţia era de aşteptat, considerând că în lume (dar şi în România) exista şi înainte de Covid-19 o mişcare anti-vaccinistă destul de puternică, care acum a primit o şansă nesperată să se facă auzită şi să infecteze inclusiv oameni care altfel ar fi fost rezonabili.

Mai jos sunt câteva dintre întrebările principale, majoritatea fiind „întrebări încărcate” (loaded questions), adică acel tip de întrebare care conţine în ea o sugestie de răspuns fără legătură cu realitate. Răspunsurile sunt compilate de autor din diverse surse; fără să fiu medic, aceste răspunsuri sunt uşor de găsit pentru cine chiar caută răspunsuri.

PS. Pentru mai multe informaţii utile, urmăriţi şi pagina de Facebook a lui Vlad Mixich.

⦁ De ce vaccin anti Covid-19 şi nu alte-boli?

“Nu a apărut un vaccin pentru HIV.

Nu a apărut un vaccin pentru CANCER, in mai bine de 100 de ani de căutare,care este o boală cruntă de moarte indiferent de vârstă şi nimeni nu a scăpat cu viaţă.

Si pt un virus misterios apărut din senin ,în mai puţin de un an au si creat un vaccin şi trebuie să îl facem. 

Nebunia naşte monştri mari.

Nu suntem ok!”

Răspuns:

HIV nu e Sars-CoV-2. Ştiţi de unde vine "2" din Sars-CoV-2? De la faptul că a existat un Sars-CoV-1. Cu alte cuvinte, virusul care cauzează COVID-19 era parţial cunoscut când a apărut, iar cercetarea vaccinului era începută încă de prin 2002 (când a apărut SARS – Severe Acute Respiratory Syndrome).

Altfel, toate aceste virusuri „corona” sunt într-o familie, spre deosebire de HIV, care are un mecanism complet diferit de orice alte virusuri existente (este un retrovirus). 

Referitor la Cancer, întrebarea este greşită din start - în primul rând nu există *CANCER* există *CANCERE*, adică sunt aproape 200 de forme de cancer, toate extrem de diferite ca mecanisme. În al doilea rând, „cancer” nu este o boală în sens clasic, ci un comportament aberant al unor celule care se multiplică nejustificat, iar cauzele sunt în multe cazuri neclare. Uneori e vorba de virusuri, dar la fel de bine poate fi altceva, de exemplu iradiere: cine stă prea mult la soare la ora prânzului are mari şanse să facă un cancer de piele. Nu poate exista un vaccin care să prevină cancerul de piele, pentru că acest tip de cancer nu are legătură cu vreun virus.

În alte cazuri de cancere, chiar avem vaccinuri. De exemplu cancerul de col uterin este cauzat de virusul HPV, împotriva căruia există un vaccin din 2006.

PS. Vă recomand să-i urmăriţi pe Ovidiu Covaciu şi Paul Alexandru pe Facebook pentru mai multe informaţii relevante pe acest subiect. 

⦁ Nu e făcut prea repede vaccinul ăsta? Dacă s-au sărit nişte paşi?

După cum am răspuns la punctul 1, vaccinul anti-Covid nu a pornit de la zero. În perioada SARS se lucrase la un vaccin, care a fost abandonat pentru că epidemia a murit de la sine, iar tehnologia ARNm datează de prin 2011.

În plus, din cauza faptului că vorbim de o pandemie globală, mult mai mulţi cercetători s-au focalizat pe această problemă decât se întâmplă în situaţii obişnuite. 

În plus, o parte din dificultăţile de a produce un vaccin în condiţii normale ţin de finanţare, investiţiile fiind foarte mari şi de birocraţie – aprobările trebuie să aştepte să le vină rândul, iar întâlnirea unor comisii diverse care finalizează fiecare etapă poate dura şi câteva luni. 

Aceste probleme nu au existat, alocările financiare venind de la firme, donatori individuali şi guverne, iar comisiilor s-au întrunit mult mai repede.   

PS. Vedeţi AICI mai multe detalii despre acest subiect privind explicaţiile pe marginea realizării vaccinurilor anti-Covid.

covid

Vaccinul împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

⦁ Dacă în timp, după 2-3 ani, ni se va modifica ADN-ul din cauza acestui vaccin?

Mulţi medici şi specialişti au clarificat de ce acest scenariu este imposibil. Nu tot ce ajung în celulă poate să modifice ADN-ul individului. ARN-ul mesager nu ajunge în nucleul celulei umane, acolo unde se află ADN-ul,ci doar dă instrucţiuni celulelor de la locul injectării să producă acea proteină specifică Sars-CoV-2, ca să provoace un răspuns imun. Molecula de ARNm din vaccin dispare din organism după aproximativ 2 zile, dar misiunea sa este îndeplinită: sistemul imunitar ştie acum să recunoască ţepuşele Covid-19.

PS. Mai multe detalii despre acest mit demontat de oamenii de ştiinţă găsiţi AICI

⦁ Am înţeles că persoanele vaccinate pot încă infecta pe alţii, că va trebui să purtăm mască în continuare, vor rămâne restricţii. Atunci la ce bun?

Încă nu avem suficiente dovezi să ştim că persoanele vaccinate nu pot infecta pe alţii înainte ca sistemul lor imunitar să reacţioneze. Dar faptul că nu avem aceste dovezile nu înseamnă că asta ar dovedi că după vaccinare putem fi contagioşi, ci doar că încă nu ştim. 

Posibilitatea infectării este întotdeauna o probabilitate, care ţine de încărcătura virală, de mediu (de exemplu aerul condiţionat facilitează infectarea în spaţii închise) şi de alţi parametri. Cel mai probabil, după vaccinare scade foarte mult riscul să infectăm pe alţii, iar datele vor apărea cât de curând.

Recomandarea de a purta (încă) mască este o protecţie suplimentară, pentru că ne dorim ca virusul să dispară complet, nu doar să scadă şi să reapară peste un an. Eficienţa vaccinului este foarte mare, dar tot există câteva şanse să fim noi cei la care n-a prins, caz în care respectarea recomandărilor de mască şi distanţare ne ajută (şi pe noi şi pe cei din jur) să limităm circulaţia virusului până dispare.

⦁ De ce nu se dau public efectele adverse? Am găsit pe un site oficial că sunt peste 40.000 de efecte adverse grave, inclusive decese!

Nu, nu este vorba de „efecte adverse grave", ci este vorba despre „evenimente adverse”, în engleză "adverse events", total altceva. Procedura de monitorizare a vaccinurilor din SUA – sistemul VAERS -  presupune înregistrarea tuturor evenimentelor care urmează după un vaccin, cu sau fără legătură cu vaccinul, pentru a fi investigate. 

Mai simplu, dacă te vaccinezi şi peste 3 zile dă maşina peste tine pe trecere, vei apărea în acel tabel, deşi nu are legătură cu vaccinul.

Este o precauţie suplimentară şi demonstrează că toate vaccinurile sunt verificate şi monitorizate extrem de serios.

PS. Mai multe detalii despre VAERS găsiţi AICI

⦁ Dacă 99.7% din oameni supravieţuiesc COVID-19 şi devin imuni, iar vaccinul are eficienţă 95%, de ce să ne vaccinăm?

În primul rând, acest număr nu este deloc sigur, cel mai probabil rata de deces este mai ridicată, iar asta în condiţiile în care toate statele au luat măsuri de prevenţie. În al doilea rând, infectarea unor porţiuni tot mai mari de oameni ar duce la colapsul sistemului medical aflat deja sub presiune. În al treilea rând, sunt cazuri de persoane care s-au infectat de mai multe ori cu Sars-CoV-2, deci imunitatea „naturală” nu este nici ea garantată.

În plus, nu este vorba doar despre supravieţuire, mulţi dintre cei care supravieţuiesc rămân cu sechele pe termen lung.

⦁ De ce se face reclamă la vaccinuri? Sunt medicamente specifice, am văzut pe activenews.ro că nu e voie să se facă reclamă la medicamente!

Se face reclama la un produs anume care să fie cumpărat sau solicitat de la medic? Sau se face campanie de promovare a vaccinării?

Tehnic, interdicţia este pentru companii, sensul este să nu fie presiune pe medici din partea oamenilor să primească un anumit medicament văzut la televizor, când medical trebuie să poată lua decizia optimă. Statul poate face campanii de informare după cum consider prin politica de sănătate publică. Vă amintiţi „reclamele” care preveneau consumul de sare, zahăr şi grăsimi? Este acelaşi lucru.

Există chiar o directive europenă care spune expres că acest tip de interdicţii NU se aplică în cazul campaniilor de vaccinare. 

P.S. Cititul de activenews.ro dăunează grav sănătăţii mentale.

⦁ Dacă tot a apărut vaccinul, de ce nu se vaccinează prima data preşedintele ţării? De ce să ne vaccinăm noi prima data? Asta mă face să-mi pun semne de întrebare şi să nu mă vaccinez!

Pentru că resursele sunt limitate, dozele ajung în etape, procesul este complicat şi trebuie să prioritizăm. În lupta contra COVID-19, cei mai importanţi sunt medicii, degeaba vaccinăm preşedintele sau alţi lideri politici, dacă nu avem medici imuni care să-şi poată face încă treaba, până când pandemia va dispărea.

Fiecare ţară şi-a făcut un plan propriu, considerând particularităţile – sistemul de sănătate, capacitatea de vaccinare şi numărul de doze cumpărate etc. Variant propusă de statul roman este perfect rezonabilă, prioritizând personalul din prima linie, apoi persoanele aflate în risc (bătrâni, bolnavi etc).

*Ciprian Cucu are un doctorat în tehnologii educaţionale şi lucrează în domeniul educaţiei media. Este vicepreşedinte Forum Apulum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite