Stelică Barna nu poate justifica 750.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Gărzii Financiare Bucureşti riscă să rămână fără o parte din averea colosală pe care o deţine, după ce ANI a depistat că acesta nu poate explica provenienţa unor mari sume de bani. Proaspăt demis din fruntea Gărzii Financiare Bucureşti, Stelică Barna a fost dat de ANI pe mâna Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Demersul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a venit după ce verificările au dus la concluzia că averea funcţionarului public este cu 740.776 euro mai mare faţă de veniturile realizate în perioada 2004 - 2011, sumă pe care Barna nu o poate justifica.

Verificări

Achiziţiile imobiliare şi conturile bancare ale lui  Constantin Barna (45 de ani) au fost verificate de inspectorii de integritate începând cu anul 2004, când acesta a fost validat în funcţia de consilier general în cadrul Primăriei Bucureşti. În iunie 2008, Stelică Constantin Barna a ocupat funcţia de consilier local al oraşului Otopeni. Oficialii ANI au constatat că Stelică Constantin a achiziţionat, împreună cu o altă persoană, în 2008 un teren intravilan de 12.000 de metri pătraţi în Otopeni cu preţul de 241.200 de euro.

Partea lui Barna este de 67% din teren, aproximativ 8.000 de metri pătraţi.Comisarul-şef mai are în Otopeni un imobil, cu suprafaţă construită de 500 de metri pătraţi şi cu o valoare impozabilă de 677.565 de lei, dobândită în 2006, printr-un schimb imobiliar, un teren intravilan de 1.500 de metri pătraţi şi construcţii-anexe.

Depozite de sute de mii de euro

Investigaţia conturilor bancare ale lui Stelică Constantin şi ale fostei sale soţii, Graţiela Barna, a relevat că au fost rulate sume importante de bani. Soţii Barna au divorţat la 2 septembrie 2005. Astfel, într-un cont în lei, deschis la OTP Bank România pe numele comisarului-şef, a fost depusă în perioada iunie 2004 - februarie 2008, suma de 564.456 de lei. Contul a  fost închis, la cerere, în luna mai 2011. Într-un alt cont al comisarului-şef, tot la OTP Bank România, inspectorii au descoperit în perioada noiembrie 2004 - decembrie 2010, depuneri de numerar de 388.820 de euro. Şi acest cont a fost închis tot în luna mai 2011.

Ambele conturi au fost închise, după ce inspectorii de integritate îl anunţaseră pe Barna că au demarat verificările averii sale. Pe alte trei conturi au fost rulate sume mai mici: 19.500 de dolari într-un cont deschis pe numele comisarului şi 33.000 de lei, respectiv 44.134 de euro în două conturi al Graţielei Barna.

Venituri mici, conturi uriaşe

Inspectorii ANI au arătat că veniturile din salarii ale lui Stelică Barna şi ale fostei sale soţii nu justifică sumele mari depuse în bănci. În iunie 2011, Administraţia Finanţelor Publice Voluntari a comunicat către ANI veniturile celor doi soţi. Potrivit documentelor de la Finanţe, în 2004, cei doi soţi au avut venituri din salarii şi dividende de 34.493 de lei, dar au depus în bănci 479.442 de lei. Astfel, doar pentru anul 2004 ar fi nejustificată diferenţa de 444.949 de lei (peste 100.000 de euro).

„Adevărul" a dezvăluit şmecheria

O investigaţie jurnalistică publicată luna trecută de ziarul „Adevărul" a arătat că firma Anaem Exim SRL, administrată de Stelică Constantin Barna, a fost vândută unui cetăţean moldovean după ce a acumulat datorii de 6,7 milioane de euro. Barna a  fost administratorul acestei firme  până în anul 2003, când a renunţat la afaceri pentru scaunul de viceprimar al Capitalei.

Societatea îi avea ca asociaţi pe mama sa, Stana Constantin (77 de ani), şi pe fratele său, Stancu Constantin (52 de ani). În societate a fost cooptat, în decembrie 2010, iniţial ca asociat, prin mărire de capital, şomerul basarabean Ştefan Moloşnic (54 de ani). În urmă cu trei luni, asociaţii români s-au retras definitiv din firmă, lăsându-l pe basarabean să se descurce cu datoriile Anaem Exim SRL.

DEMIS

Şeful Gărzii Financiare Bucureşti, Stelică Constantin Barna, a fost demis săptămâna trecută din ambele funcţii deţinute în instituţie, cea de director şi de şef de divizie, după dezvăluirile din „Adevărul". Stelică Barna ocupa funcţia de director al Gărzii Financiare din mai 2009.

Averea ascunsă a familiei

Vila din Otopeni (Ilfov) a lui Stelică Barna  Foto: adevărul



Stelică Constantin Barna are cea mai impozantă vilă din satul Ciocârlia (Ialomiţa). Într-o altă anchetă, publicată luna trecută de ziarul „Adevărul", a fost prezentată averea ascunsă a familiei Constantin. Casa bătrânească a Stanei Constantin a fost renovată modern, iar lângă imobil s-au ridicat casele celor trei fii, dând naştere unui adevărat cartier de vile. „Conacul" lui Stelică, cu balcon şi mansardă,  atrage atenţia prin poarta mare din fier forjat şi pontonul după marginea lacului.

image

Potrivit declaraţiei de avere a comisarului-şef de la Garda Financiară, acesta a cumpărat în judeţul Ialomiţa 1.000 de metri pătraţi şi a moştenit alţi 150 de metri pătraţi. În calitate de director al Gărzii Financiare Bucureşti, Stelică Constantin a încasat în anul 2010 un salariu lunar de aproximativ 2.900 de lei. Acesta a fost singurul venit declarat al comisarului-şef pe anul trecut. Potrivit anchetei jurnalistice, din declaraţiile de avere depuse în ultimii şase ani, comisarul-şef nu poate justifica banii investiţi în imobilul din Ialomiţa.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite