Streinu-Cercel: 10.000 de bucureşteni vor fi testaţi pentru COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din populaţia Bucureştiului va fi testată pentru noul coronavirus în cadrul unui proiect pilot lansat de Institutul Matei Balş. Aşa a anunţat profesorul Adrian Streinu-Cercel. Scopul testării: realizarea unei statistici.

Testările vor avea loc în faţa blocului unde oamenii locuiesc. Aceştia vor fi anunţaţi de preşedinţii de asociaţii sau de poliţie când vor fi testaţi.

Este vorba de 10.000 de cetăţeni ai Capitalei. Ei vor fi selectaţi din toate grupele de vârstă pentru a avea o imagine clară a răspândirii bolii, spun experţii.

Mai exact, se aşteaptă ca studiul să arate cu precădere ”nivelul de circulaţie nedetectată, cu identificarea zonelor unde este necesară intervenţia pentru cuparea transmiterii în colectivitate a SARS-CoV-2 ”.

Streinu-Cercel a mai explicat şi cum va fi făcută testarea. „Vom aplica două tipuri de teste: un tip de test rapid pentru decelarea anticorpilor şi acest test rapid care a fost foarte mult discutat dacă ne trebuie sau dacă nu ne trebuie, ne trebuie în acest moment pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecţia cu acest SARS-COV-2 şi unul de actualitate stringentă, un test rapid de antigen care să ne spună prezenţa în circulaţie la acest moment a virusului. Deci avem două aspecte diferite, ce a generat această infecţie până acum şi aceasta se face prin căutarea anticorpilor, este istorie şi respectiv ce avem în momentul de faţă, prezenţa virusului în circulaţie”, a precizat managerul de la Matei Balş.

Grupele de vârstă, în număr de cinci, sunt: 0-19 ani / 20-44 de ani / 45-64 de ani / 65-79 de ani / +80 de ani.

 

Medicul spune că, pe lângă cadrele medicale şi cei suspectaţi de coronavirus, mai este testată şi populaţia, precizând că 80 la sută din infecţiile cu coronavirus sunt forme uşoare şi medii de boală. Unde testăm? Cadrele medicale? Evident. Cadrele medicale se testează, pacienţii la fel. Dar pe cine trebuie să mai testăm? Populaţia în general ca să ştim dacă acea populaţie este sănătoasă sau dacă este infectată în momentul de faţă cu virus sau dacă a trecut prin infecţia cu acest virus. Şi dintr-o dată aceste trei informaţii vor schimba complet modalitatea de abordare a problematicii acestei pandemii în viitorul imediat următor. (...) 80 la sută din forme sunt forme uşoare şi medii de boală. Majoritatea acestor forme se consumă la domiciliu, dar consumându-se la domiciliu înseamnă că şi infectează pe cei din jurul zonei respective, motiv pentru care eu trebuie să mă deplasez din spital la casa omului să văd despre ce e vorba, să-l testez şi dacă îl găsesc pozitiv să îl şi tratez şi respectiv să îl carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu”, a explicat Streinu- Cercel.

El a mai spus că, în absenţa acestui screening, formele uşoare de boală pot să treacă nedectate, dar acestea pot genera forme ulterioare de infecţie severă care vor ajunge la spital şi care vor necesita costuri din ce în ce mai mari.

El a menţionat că în acest moment vorbim de o transmitere local- comunitară, dar această situaţia se poate schimba. „La acest moment încă vorbim de o transmitere local-comunitară. Peste o săptămână vom vorbi strict de transmitere comunitară şi lucrurile se vor schimba radical. E momentul să intervinim în această problemă”, a mai afirmat Adrian Streinu- Cercel.

Primarul general Gabriela Firea a precizat că testarea va începe în 30 martie. 4.000 de testevor fi cumpărate de Primăria Capitalei, iar primăriile de sector vor cumpăra câte 1.000 de teste.



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite