Statul care ucide. Alcool şi droguri minorilor: STOP!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe unele dintre vânzătoare le-am întrebat direct: Doamnă, cum v-aţi simţi dacă aţi afla peste o oră că acest copil a intrat în comă alcoolică pentru că a consumat băutura pe care dumneavoastră i-aţi oferit-o?

Marea de 1 mai a fost locul şi prilejul când toată educaţia de 14-16 ani de acasă s-a anulat în 20 de minute. Vă daţi seama că în acest weekend am fost şi eu la mare. O imagine de paradis. Alcoolul şi alte droguri se consumau liber la orice vârstă, pe plajă, pe stradă, la vedere, cumpărat de oriunde, fiecare magazin, chioşc, bar, alimentară, restaurant, terasă, pub sau bodegă vindea alcool şi tutun minorilor. Am văzut copii cu braţele pline de sticle de alcool.

Nu am nicio problemă cu adulţii care consumă droguri (oricare ar fi acestea), dar am o mare problemă cu comercializarea alcoolului şi tutunului către minori. Ce am văzut în aceste zile la mare, văd de ani buni în România, în orice oraş călătoresc. Înainte de a pleca spre mare, am intrat la miezul nopţii într-un nonstop din Sibiu. Aceeaşi poveste. Doi copii de 16 ani cumpărau două sticle de vodcă şi suc. În fiecare caz, din fericire, doamnele de la magazin (şi cea din Sibiu şi celelalte din Vama Veche sau Mamaia) după ce apucaseră deja să scaneze sticlele de alcool şi pachetele de ţigări, la intervenţia mea au anulat manevra. Ce a fost trist că cei doi puştani au căutat alt magazin. Ce era să fac? Să îi urmăresc? Nu era datoria mea. Sunt convins că şi-au luat ce şi-au dorit. Pe unele dintre vânzătoare le-am întrebat direct: Doamnă, cum v-aţi simţi dacă aţi afla peste o oră că acest copil a intrat în comă alcoolică pentru că a consumat băutura pe care dumneavoastră i-aţi oferit-o? Unele au tăcut, altele au zis că nu e treaba lor. În mod cert toate au încălcat legea.

În altă staţiune era ceva şi mai uimitor: o degustare de vin. Adică nişte domnişoare drăguţe îţi dădeau vin gratis. Şi iar am văzut puştani gustând pahar după pahar. Chiar nu mă deranjează adulţii „fericiţi“, dar aş avea mustrări de neiertat ca barman sau ospătar să vând pahare după pahare unor copii care sunt la un pas de leşin. Obiceiul shoturilor a devenit o competiţie. Se consuma dimineaţa în loc de cafea, în timpul zilei, noaptea şi iarăşi dimineaţa. La un concert, m-a impresionat o fetiţă de 4-5 ani care îşi acoperise urechile de zgomotul puternic al muzicii privindu-şi părinţii cum dansează alcoolizaţi. Ea ce vină ar fi avut? Despre educaţia părinţilor, cu altă ocazie.

I-am zis unei puştoaice că dacă îşi mai lasă prietenul de 14-15 ani să mai bea o gură din sticla de tărie, intră în comă. De 1 mai, dimineaţa m-am oprit să-l ţin pe un tip de cap în timp ce vărsa şi să văd dacă-şi revine. Cum de a rămas singur? Unde erau prietenii lui?

Pe mine mă indispune grav ineficienţa şi nepăsarea tuturor: a comercianţilor, deopotrivă vânzători şi patroni, cât şi a celor de la poliţie sau protecţia consumatorului, care nu şi-au făcut treaba în acest weekend. Înţeleg că s-au făcut controale ale Protecţiei Consumatorului cu privire la calitatea hranei şi condiţiile de igienă, dar de ce nu ne pasă de comercializarea tutunului şi alcoolului minorilor? Cum te-ai simţi ca inspector când nu ţi-ai făcut treaba şi auzi la ştiri cum sute de copii au fost internaţi datorită intoxicării cu alcool?

Măsurile de prevenire reală a consumului (care funcţionează pe lângă preţul ridicat) implică reducerea disponibilităţii. Cu cât poţi cumpăra alcool mai uşor de oriunde, cu atât consumul este ridicat. Cu cât sancţiunile sunt mai mari, cu atât agenţii comerciali vor înceta să comercializeze şi vor solicita fiecărui tânăr prezentarea unui act de identitate aşa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată. În orice alt stat civilizat (nu România), ţi se solicită ID-ul dacă vrei să cumperi alcool şi eşti firav. Aveam o colegă româncă în Anglia care trecuse de 25 de ani, dar mică de statură fiind se obişnuise deja să-şi prezinte buletinul la Tesco. Am fost de faţă când un vecin pakistanez a fost amendat de un poliţist britanic (care aştepta ascuns la uşă) pentru că i-a oferit o sticlă de bere unui tip bine făcut, dar minor, fără să-l verifice.

Potrivit legii, alcoolul nu se consumă în spaţiile publice, însă pe plajă da. Cred că s-au consumat milioane de litri de alcool. Am văzut mii de sticle aruncate pe plajă de toate felurile de la cele mai scumpe de şampanie şi whiskey până la cele ieftine la 2L de bere. Încălcarea cu bună ştiinţă a legii produce victime umane. Minori. Confirmat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa care doar în perioada 27 aprilie– 2 mai la Urgenţă au raportat fix 2.218 pacienţi! Atenţie dintre aceştia 645 aveau sub 17 ani. 113 copii au rămas internaţi. Tot medicii ne-au anunţat că 44 de persoane au fost testate pozitiv la consumul de droguri.

Avem legea care interzice comercializarea, dar nimeni nu o verifică. Personal, în Vamă, de pildă, în cele 3 zile am văzut o singură dată dimineaţa o maşină de jandarmi în treacăt şi una de poliţie. Iar de 1 mai un poliţist local, unul singur neajutorat se străduia fără succes să disciplineze traficul şi miile de tineri de pe şosea. Când într-un sat deodată ai 17.000 de turişti să nu patruleze zeci de agenţi de securitate este nepermis.

Când ştii că ai mii de tineri care vor veni să se distreze printr-un exces şi abuz de alcool şi droguri, eşti obligat ca serviciu de sănătate publică, de securitate şi ordine publică să ai cadre specializate care să intervină, pe de o parte agenţi care să verifice, să constate şi să amendeze comercializarea drogurilor către minori şi ambulanţe, paramedici, corturi, servicii mobile care să fie prezente în caz de urgenţă. Dacă un tip sub influenţa alcoolului intră în apă, cine îl salvează de la înec? Dacă trei băieţi se iau la bătaie, cine îi potoleşte? În zona cluburilor, mii de persoane consumau. Ce am aflat de la ştiri? Că 11 persoane au fost identificate, jandarmii i-au văzut cum îşi făceau un joint şi alţii au fost luaţi de ambulanţă. Dacă în cele mai importante staţiuni, conform estimărilor IPJ Constanţa, duminică au fost aproape 80.000 de turişti, să-mi spui că ai identificat 11 persoane consumatoare de droguri este cam puţină treabă. Dar traficanţi câţi au fost depistaţi şi arestaţi?

În Vamă, am văzut cele mai lungi cozi posibile, nu la şaorma şi clătite, ci la bancomate. Unu se golise încă din weekend. Concomitent am observat cele mai simpatice şi inocente metode de cerşit, cu umor şi amabilitate. Şi chiar funcţionau. Un tip cerea fiecărui trecător o ţigaretă. L-am privit cum adunase vreo 20-25 în nici 20 de minute.

Dacă o persoană care a tras pe nas mai mult decât şi-ar fi propus şi intra în stop cardio-respirator, cine i-ar fi oferit primul ajutor? Şi totuşi a existat cineva pe plajă. M-am oprit la cortul ALIAT, unde medici, rezidenţi, studenţi, voluntari din Cluj sau Bucureşti au sosit pentru câteva zile să acorde informaţii, sprijin, ceai, cafea, apă, ziua şi noaptea şi instrucţiuni de prim-ajutor. Personal, am primit câteva sugestii utile.

Că cele mai dese efecte ale consumului pe termen scurt sunt violenţele fizice, furturile, pierderile de bunuri (telefoane, bani, genţi), accidentele, cu risc crescut de a dezvolta dependenţă. Abuzurile sexuale şi violurile sunt ridicate. Într-o seară, într-un club, doi tineri au fost alungaţi de pe o terasă de paznici pentru că agresau tinere. Dar restul fetelor victime cum au fost protejate?

În urmă cu 10 ani, în zona campusurilor din Londra am văzut cum vineri şi sâmbătă seara zeci de voluntari aşteptau pe străzi. Pe cine? Pe persoanele care după 10, 11 abuzau de alcool şi aveau nevoie de ajutor (să nu se rănească, să nu intre în conflict, să nu-şi piardă lucrurile). Taximetriştii nu aveau permisiunea să primească o singură persoană sub influenţa alcoolului tocmai pentru a se proteja de eventualele acuzaţii de furt. Barmanii erau instruiţi să nu vândă alcool suplimentar celor care erau la risc pentru integritatea lor. La noi de ce nu se poate?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite