Statul naţionalizează salariile. Confiscă contribuţiile la pensii şi le dirijează doar către Pilonul I

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am trăit să vedem şi naţionalizarea salariilor. Într-un document numit „Programul legislativ al Guvernului pe 2018” se regăseşte  ca prioritate legislativă un proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II).

Potrivit documentului, contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor la Pilonul II  în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

Reamintim ca şi procentul de 3,7% a rezultat din scăderea procentului de 5,1% în 2017.

Cu alte cuvinte, salariaţii nu mai au niciun cuvânt de spus asupra propriilor salarii, asupra destinaţiei la care doresc să meargă contribuţiile lor pentru pensie. Pilonul II  de pensii se suspendă de facto, pentru că nu există alte căi legale prin care salariatul să-şi dirijeze o parte din contribuţia la fondul de pensii către Pilonul II. Abureala cu nişte contribuţii personale, fără mecanisme de virare a banilor reprezinta praf în ochii salariaţilor. Vrea nu vrea, salariatul trebuie să se conformeze deciziei statului, care hotărăşte în locul lui ce să facă cu banii obţinuţi din munca proprie.

Nu întâmplător ne anunţa Ionuţ Mişa din prima zi când a fost numit ministru de finanţe, că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, informaţie negată apoi de şefii săi.

Degeaba declara Dragnea acum câteva zile, ca răspuns la întrebarea dacă se lucrează la un proiect pentru contribuţii 0 la pilonul II de pensii: „Este o prostie şi o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul”. Adică nici Dragnea nu mai ştie ce se petrece în propriul guvern? Sau face pe niznaiul!

Povestea cu:contribuţie angajat în suma fixă de 84 lei în primul an şi creşte anual până la 125 lei în anul 5 -dedusa din impozitul pe venit şi contribuţie angajator egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei(50,25,10 angajaţi)” înseamnă să arunci  pisica în braţele angajatorilor, pentru că nu este posibil de implementat astfel de mecanisme în termen rezonabil. De ce nu face statul toată această operaţiune? Şi ce procent  reprezintă aceste contribuţii din sumele încasate până acum la fondul de pensii de la Pilonul II?

Una peste alta, un lucru este clar. Statul a naţionalizat salariile angajaţilor şi decide în locul lor cum să contribuie la fondul de pensii şi la ce Pilon, I sau II. Adică statul se face stăpân pe munca salariaţilor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite