Statistici oficiale despre coronavirus în România: un bărbat confirmat, 69 de persoane aflate în carantină şi peste 4.800 monitorizate la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confimat, miercuri seară, de către oficialii de stat. Conform unui anunţ al Ministerului de Interne, în România există 4.818 persoanele monitorizate la domiciliu, dintre care 900 doar în Bucureşti.

În prezent, 69 de persoane sunt în carantină, şase numai în Bucureşti.

Oficialii au precizat şi cum se desfăşoară perioada de carantină. Toate persoanele care vin din zonele supuse restricţiilor – Wuhan, vasul de croazieră Diamond Princess, cele 11 comune din Italia – sunt trimise în carantină 14 zile. Acestea vor fi testate la intrarea în carantină, iar la încheierea perioadei de 14 zile vor face două teste la interval de 24 de ore, care trebuie să fie negative.

„Comitetele judeţene de urgenţă, sub coordonarea prefectului, vor administra aceste centre de carantină. Fiecare comitet judeţean vor avea indivudial componenta de care se vor ocupa de carantină”, a declarat Secretarul de stat Nelu Tătaru.

Pentru evitarea dezinformărilor, autorităţile recomandă populaţiei să se informeze doar din surse oficiale, în contextul în care în spaţiul public au circulat mai multe mesaje în care era falsificat un Ordin al Ministrului Sănătăţii.

Autorităţile, pregătite pentru o eventuală epidemie

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, că sunt 4.172 locuri de carantină la nivel naţional, în 125 de locaţii aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe. De asemenea, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că sunt disponibile în jur de 2.500 de paturi în toate secţiile şi spitalele de boli infecţioase, din care 95 sunt pentru terapie intensivă.

Medicii Institutului Matei Balş din Bucureşti, cel mai mare spital de boli infecţioase din ţara noastră, au fost atent instruiţi cum să intervină în cazurile de coronavirus.

În 2003, peste 20 de cazuri de infecţie cu SARS au fost tratate cu succes la Institutul Matei Balş

Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecţioase la spitalul din Bucureşti, declara luni, pentru HotNews.ro, că „dacă vor fi cazuri, o să le ţinem sub control, fără discuţie".

El a făcut o comparaţie între epidemia de acum şi cea din 2003 când tot China a fost lovită de o epidemie de SARS (Sindrom respirator acut sever) care a dus la infectarea a peste 5.000 de oameni în China şi a provocat 349 de decese. În întreaga lume, s-au înregistrat atunci 8.000 de cazuri de infecţii cu SARS şi 774 de decese. Epidemia s-a manifestat în perioada noiembrie 2002 - iulie 2003. Şi România a fost afectată, fiind înregistrate peste 20 de cazuri de infecţie cu SARS. Toate au fost tratate atunci la Institutul Matei Balş şi nu s-a înregistrat niciun deces.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite