Statistică UE: avem cea mai ieftină mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, preţul alimentelor reprezintă 67% din media UE
În România, preţul alimentelor reprezintă 67% din media UE

Într-o analiză a preţurilor produselor din coşul de consum, Eurostat - biroul de statistică al UE - plasează România între ţările cu cele mai ieftine alimente.

Precizăm că Eurostat nu a luat în calcul şi puterea locală de cumpărare, ci numai preţul fiecărei categorii de produse în parte. Aşa s-a ajuns la concluzia, pur statistică, potrivit căreia preţurile hainelor, electronicelor sau automobilelor sunt apropiate în România de media UE, în timp ce românii plătesc mult mai puţin pentru alimente, băuturi, ţigări, mese la restaurant sau cazare la hotel. Pe componente, preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice din România reprezintă 67% din media UE, în timp ce preţurile la băuturi alcoolice şi tutun reprezintă 64%. România ar avea, astfel, cele mai ieftine alimente din UE, cu excepţia Bulgariei, unde preţurile acestei categorii de produse reprezintă 66% din media UE.

O altă iluzie statistică europeană este dată de proporţia pe care o deţin alimentele în totalul cheltuielilor unei gospodării. În acest caz, faptul că alimentele deţin în România ponderi de peste 37%, faţă de o medie UE de sub 15% a condus la concluzia că românii ar da cei mai mulţi bani din Europa pe mâncare şi băutură. Că nu este aşa, dar mai ales că alimentele de la noi nu sunt cele mai ieftine din UE, o ştim prea bine cu toţii. În realitate, alimentele şi costurile inevitabile ale vieţii „topesc" cea mai mare parte din bugetele familiilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite