STATISTICĂ România, „campioana“ Europei la... acccidente de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este plasată pe primul loc la nivel european din perspectiva accidentelor petrecute la locul de muncă. Cel puţin aşa arată cele mai recente statistici furnizate de Monitorul Social. Construcţiile, transporturile, manipularea mărfii şi producţia sunt domeniile în care au loc cele mai multe astfel de incidente, din care unele culminează chiar cu decesul muncitorilor.

Concret, la nivelul anului 2017, au fost înregistrate 4.704 accidente de muncă, în condiţiile în care în 2009 au fost înregistrate 3.839 de accidente pe întreg teritoriul ţării noastre, subliniază Monitorul Social. „În ciuda faptului că în 2016 situaţia din România a cunoscut o îmbunătăţire, probabilitatea ca un angajat român să-şi piardă viaţa în urma unui accident de muncă era de două ori şi jumătate mai mare decât în restul Uniunii Europene”, se arată în documentul citat, potrivit căruia România se plasează mai sus decât state precum Polonia sau Cehia, unde accidentele de muncă sunt mai puţin frecvente decât la noi. 

Bărbaţii, mai expuşi riscurilor 

Implicaţi în accidentele de muncă sunt bărbaţii, dat fiind faptul că în domenii precum construcţii şi manipularea mărfii lucrează cu preponderenţă persoane de sex masculin. Inclusiv cei care lucrează în agricultură şi în domeniul forestier sunt expuşi riscurilor, arată specialiştii. Mai exact, 60% din accidentele fatale la locul de muncă se produc în domeniile mai sus amintite. În ceea ce-i priveşte pe cei care sunt răniţi la locul de muncă, cel mai frecvent suferă de fracturi de oase, contuzii sau dislocări de şold, arată statistici furnizate de Uniunea Europeană. 

Accidentele mortale sunt definite drept acele accidente care duc la moartea victimei în termen de un an de la producerea accidentului. Dacă România se situează în clasament pe primele locuri, dată fiind lipsa siguranţei la locul de muncă în domeniile în care au cel mai frecvent asemenea accidente, ţările care îşi pun cel mai puţin cetăţenii în pericol la locul de muncă sunt Olanda, Suedia, Germania şi Danemarca. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite