Stâlpii societăţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este evident faptul că trăim zilele unei terapii naţionale, medicul fiind Direcţia Naţională  Anticorupţie. Persoane ce au populat spaţiul public la diferite niveluri sunt extrase din corpul îmbolnăvit al societăţii româneşti, ce a dus boala corupţiei pe picioare timp de 25 de ani, şi izolate precum tulpinile de virusuri.

Tratamentul se aplică la diferite niveluri unde stâlpii societăţii postcomuniste s-au prezentat ca persoane providenţiale a căror prezenţă în viaţa noastră a fost garanţia mersului drept pe calea modernizării. Discursurile lor publice au reuşit ani la rând să acopere murmurele cetăţii, care spuneau contrariul a ceea ce ei afirmau de la tribună. O lungă perioadă de timp, între aceşti stâlpi ai societăţii şi societatea însăşi s-a lăsat o cortină a falsităţii. 

Am să dau un exemplu de la Iaşi. În 2011, când rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi a fost pe punctul de a fi arestat de către DNA, s-a internat rapid cu o închipuită afecţiune pentru ca, după o zi, însănătoşit miraculos, să primească de la primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, titlul de „cetăţean de onoare”. Mari cetăţeni, halal onoare!

            A trecut timpul şi dl Astărăstoae a făcut vizite frecvente pe la instituţiile de anchetă pentru diverse fapte în afara legii, având în prezent deschise dosare grele. Cu aceeaşi frecvenţă, el a fost invitat la toate evenimentele de prietenul Gigi pentru spălarea publică a ruşinii. ANI şi ÎCCJ au decis că dl Astărăstoae nu mai poate îndeplini funcţia de rector. În aroganţa ce-l defineşte, acesta nu a vrut să aplice sentinţa, semnând în continuare documente ce sunt lovite de nulitate absolută. În spatele său s-au grupat câteva mănunchiuri de „stâlpi ai societăţii”, care au acuzat „abuzurile” instituţiilor asupra marelui nevinovat. Aşa s-a făcut că unii dintre membrii Senatului UMF au ajuns să plătească amenzi şi apoi să fie schimbaţi din funcţie. Dar, nu se poate spune că nu au fost solidari cu liderul lor până când legea i-a despărţit. În urmă cu două săptămâni, unul dintre oamenii de încredere ai fostului rector al UMF a fost arestat pentru că a primit mită un serviciu de ceai. Iar de curând încă două persoane dintre stâlpii societăţii de la UMF au fost arestate pentru mită, iar una a fost arestată sub învinuirea de hărţuire sexuală.

            De necrezut, nu? Cu o săptămână înainte, dl Astărăstoae, care în mod legal nu mai este rector dar se prezintă peste tot cu această funcţie, spre admiraţia stâlpilor din preajma sa, a ieşit într-o conferinţă de presă alături de prietenul Gigi, încă primar de Iaşi, şi a anunţat cu emfază că este cel mai mare investitor al Iaşului, că va schimba faţa oraşului cu ctitoriile sale, în calitate de rector al UMF. Dar, astfel de apariţii nu sunt o noutate. De când e rector, la intervale de două-trei luni, dl Astărăstoae emite câte un comunicat de presă sau organizează conferinţe de presă în care anunţă mari investiţii. Dar nu a investit în nimic. A reuşit doar să atragă în cursă Trustul de Construcţii Iaşi pentru a-i lua aproape pe degeaba o clădire şi Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, după aceeaşi schemă. A reuşit doar să creeze mari probleme unor persoane de bună credinţă şi să se implice într-o tranzacţie, împreună cu reprezentanţi ai Fiscului ieşean, care se va lăsa cu clinchet de cătuşe. Dar, acest lucru nu contează, important este ceea ce pare şi nu ceea ce este. În conferinţa de presă, Gigi l-a prezentat iar ca pe un mare investitor al Iaşului. Iar „investitorul” a făcut un prim gest: a cerut să nu plătească redevenţă pe un teren al Consiliului local, iar prietenu Gigi l-a sprijinit. Că doar e vorba de un mare şi etern investitor. Deocamdată, Iaşul nu a beneficiat din partea d-lui Astărăstoae şi a instituţiei pe care încă susţine că o conduce de nicio investiţie, dar de acum pierde de la bugetul local încă 9 mii de euro anual, prin grija lui Gigi faţă de Vasilică. Bine, veţi spune că UMF nu are obligaţia de a investi; dar ei au spus asta şi nu eu! 

            Până la marile ctitorii ale d-lui Astărăstoae şi ale susţinătorilor săi Iaşul mai are de aşteptat. Deocamdată, de pe urma lor, Iaşul s-a ales cu o pagubă la buget şi cu ruşinea faptului că în marele oraş universitar prea mulţi dintre cei prezentaţi ca stâlpi ai societăţii sunt, în fapt, nişte infractori. Este de aşteptat ca toţi cei puşi sub acuzare de la UMF Iaşi să fie făcuţi „cetăţeni de onoare”, pentru că în lumea lui Gigi şi a lui Vasilică aceştia sunt adevăraţii stâlpi ai societăţii.

Prezent la Iaşi pe 24 ianuarie, Preşedintele Iohannis a fost întrebat de cineva din mulţime: „când va funcţiona DNA şi la Iaşi?” „Va funcţiona!”, a răspuns în cunoscutu-i stil Preşedintele. Se pare că DNA a început să funcţioneze şi la Iaşi şi, din fericire, este medicul asupra activităţii căruia Preşedintele Colegiului medicilor, acelaşi Vasile Astărăstoae, nu poate pune verdictul de malpraxis. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite