Spitalele, acuzate că au „patentat“ contaminarea sistemului de canalizare cu sânge infestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Emanuel Ungureanu acuză spitalele de încălcarea procedurilor FOTO: Emanuel Ungureanu
Deputatul Emanuel Ungureanu acuză spitalele de încălcarea procedurilor FOTO: Emanuel Ungureanu

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susţine că spitalele din ţară încălcă procedurile de decontaminare, aruncând sângele contaminat cu germeni şi viruşi în sistemul de canalizare.

Emanuel Ungureanu, deputatul USR ce a adus în atenţia publicului mai multe nereguli din sistemul de sănătate precum cazul pacientei care a ars ca o torţă pe masa de operaţii, susţine că spitalele nu respectă regulile de decontaminare, sângele pacienţilor fiind aruncat pur şi simplu în sistemul de canalizare. 

„Suntem în lumea a treia”

Deputatul  susţine că în niciun spital din ţară nu este respectată procedura de decontaminare, asta deşi există un ordin de ministru încă din anul 2012 ce stabileşte clar modul în care trebuie distruse deşeurile medicale. În acest sens, Ungureanu a publicat mai multe imagini în care se observă cum sângele este aruncat într-o chiuvetă. „Vorbim de sângele din plagă. Îl strâng în nişte recipiente, aceleaşi cu care spală şi pe jos, şi le aruncă apoi în chiuvetă sau în WC. Nu există niciun fel de procedură. Şi vorbim de unul dintre cele mai mari spitale din Capitală. 

Din păcate, acest fenomen se petrece în toată ţara. Nimeni nu face decontaminare. Aşa cum am mai arătat, acelaşi lucru se întâmplă şi la spitalele din Cluj, din Craiova, unde deşeurile medicale ajung pur şi simplu la groapa de gunoi. Ce credeţi că se întâmplă de aici? Toţi germenii ajung în aer, în sol, în pânza freatică. Suntem încă în lumea a treia. Şi, mai rău, vorbim de un obicei, nu de o situaţie accidentală – pentru că nu există proceduri, nu există contracte cu firmele care ar trebui să preia aceste deşeuri, asta când nu sunt doar contracte fictive. Asta în contextul în care există un ordin al ministrului sănătăţii încă din anul 2012 prin care sunt stabilite procedurile clare de decontaminare a acestor deşeuri. Vreau să facem o anchetă parlamentară şi o interpelare oficială către Ministerul Sănătăţii, să vedem clar ce dotări există, ce proceduri sunt urmate, ce norme se aplică. E nevoie să ne civilizăm, că suntem praf”, a declarat acesta pentru „Adevărul”.

  Vorbim de un fenomen ce se petrece în toată ţara, şi nu de un caz singular. Nu există proceduri, nu există contracte cu firme pentru decontaminare. Suntem încă în lumea a treia Emanuel Ungureanu, deputat   

Sistemul de canalizare nu este conceput să distrugă astfel de germeni

Medici de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală atrag atenţia că devărsarea sângelui în sistemul de canalizare reprezintă un pericol de sănătate publică. Însă neagă că nu ar fi respectate procedurile. „Toate produsele ce conţin sânge se aruncă în containere speciale, unde, potrivit procedurilor, sunt distruse. Pe de altă parte, nimeni nu are sânge lichid aşa, să-l arunce din sticlă la chiuvetă. Există pansamente, lenjerie îmbibată cu sânge, ce sunt colectate şi distruse în recipiente speciale. Sângele lichid nu există nicăieri aşa, pentru că el are proprietatea de a se coagula. Altfel, este periculos să se arunce acest sânge, fie că vorbim doar de o apă reziduală. Sistemul de canalizare, prin staţiile de epurare, nu este conceput să distrugă astfel de germeni”, a explicat Cătălin Apostolescu, medic primar la Matei Balş.

Pericol uriaş de sănătate publică

„Rog public Direcţiile de Sănătate Publică din Bucureşti şi din toate judeţele României să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătăţii şi al Mediului pentru a avea urgent o analiză a dimensiunilor acestui dezastru cu implicaţii catastrofale pentru sănătatea publică. Din informaţiile pe care le deţin, cu excepţia Spitalului Foişor din Bucureşti, TOATE celelalte uniăţi sanitare din capitala României nu respectă normele legale stabilite prin OMS 1226/2012 care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deşeurile infecţioase cu un potenţial toxic uriaş”, a scris Emanuel Ungureanu, ieri, pe Facebook. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite