Spital de Ev Mediu la Sighişoara. Lift vechi, tras cu frânghii. Şapte miniştri au urcat cu el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile din spitalele din România lasă mult de dorit. Pacienţii de la Spitalul Municipal Sighişoara sunt transportaţi cu lifturi vechi de peste o sută de ani. Dar nu toţi bolnavii. Ascensoarele, acţionate manual, cu frânghii, sunt folosite doar în cazuri extreme.

Conducerea unităţii sanitare promite că în scurt timp va înlocui bătrânele lifturi. Un proiect în acest sens a fost demarat şi acum patru ani, însă lucrurile s-au împotmolit, conform stirileprotv.ro.

Clădirea este de patrimoniu, iar pentru lucrări de reparaţii este nevoie de autorizaţii speciale. Trei astfel de lifturi, pe care ne-am aştepta să le vedem într-un muzeu, sunt încă folosite la Spitalul Municipal Sighişoara. Pentru că ascensoarele vechi de peste un secol să fie puse în funcţiune este mereu nevoie de un angajat, care mânuieste frânghiile. 

Lifturile au fost construite odată cu clădirea spitalului, în 1896, în perioada ocupaţiei austro-ungare şi sunt adevărate capodopere arhitecturale. Sunt folosite insă doar în cazuri urgente.

În aceste lifturi au urcat până acum şi şapte miniştri ai Sănătăţii. Dar pentru schimbarea bătrânelor ascensoare nu au fost găsite deocamdată soluţii concrete. Un prim proiect a fost realizat în urmă cu patru ani, dar fără a ajunge la un rezultat. Problema a fost readusa în discuţie în urmă cu şase luni.

În cel mai scurt timp dorim să derulăm procedura. Lifturile noi sunt importante atât pentru pesronalul medical cât şi pentru pacienţii noştri pentru că clădirile sunt pe două nivele şi să transporţi pacienţii este greu”, a declarat Tanaszi Sarolta, manager spital municipal Sighişoara.

Noile lifturi ar trebui să fie cumpărate de primărie. „Este o investiţie pe care o pregătim de mult timp. Sperăm că de data aceasta să avem şi firme care vor veni la licitaţie şi vor executa această lucrare”, a spus primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălâncrăvean.

După finalizarea proiectului, autorităţile se gândesc că unul dintre lifturi să fie donat muzeului de istorie din Sighişoara, iar două dintre ascensoare să rămână conservate în spital - unde ar putea fi admirate de pacienţi, dar şi de turişti. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite