Specialişti: 96% din sortimentele de salam feliat de pe piaţă conţin aditivi cancerigeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salamul conţine aditivi alimentari cancerigeni, spun specialiştii FOTO Adevărul
Salamul conţine aditivi alimentari cancerigeni, spun specialiştii FOTO Adevărul

Un studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori susţine că în 96% din sortimentele de salam feliat analizate de specialişti se găseşte nitrit de sodiu, substanţă despre care există studii că ar favoriza apariţia cancerului.

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) susţin că au studiat 51 de sortimente de salam feliat existente în comerţ. Ei spun că au verificat ingredientele menţionate pe etichete şi pericolul potenţial pe care îl reprezintă unii dintre aditivii folosiţi, arată news.ro.

„Au fost analizate sortimente de salam fabricate/distribuite de către: Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania şi Espana Bonita/Spania”, arată  Asociaţia Pro Consumatori într-un comunicat.

Studiul a fost realizat de o echipă de experţi a APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea studiului s-au avut în vedere: analiza ingredientelor folosite, analiza conţinutului de sare, analiza informaţiilor nutriţionale în cazul sortimentelor de parizer, identificarea substanţelor chimice şi a aditivilor alimentari utilizaţi, se mai arată în comunicat.

Potrivit studiului, cele mai multe dintre salamurile analizate au în compoziţie aditivi alimentari: eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactonă, dioxid de siliciu, gumă konjac, gumă xantan, gumă guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfaţi de sodiu, trifosfaţi de sodiu, polifosfaţi de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aromă de fum şi acid izoascorbic.

Studiul semnalează folosirea în exces a carminului pe post de colorant alimentar, 63 la sută dintre salamurile feliate fiind colorate cu carmin/coşenilă. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare, susţin specialiştii. De asemenea, acidul carminic poate provoaca rinite, astm, erupţii cutanate şi distruge vitamina B12.

La 96% dintre salamurile feliate s-a folosit nitritul de sodiu drept conservant, arată studiul. La nivelul Uniunii Europene, nitritul de sodiu este permis a fi utilizat numai în amestec cu sarea, într-o proporţie de 0,0625%, potrivit specialiştilor APC. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar, mai arată APC.

La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust şi aromă. Acesta poate provoca reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.  La 22 la sută dintre salamurile feliate s-a folosit un gelifiant, caragenanul (E407), ca agent de îngroşare. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar, spun specialiştii. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluşi din motive de precauţie, se mai arată în studiul citat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite