Spărgătorii de seminţe, infractorii bunului-simţ. Harta amenzilor: ce riscă cei care scuipă coji pe jos. Psiholog: „La noi nu mai există frica de ce zic ceilalţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii locali din Galaţi îi pun să măture cojile pe cei care nu pot plăti amenda Foto.PLG
Poliţiştii locali din Galaţi îi pun să măture cojile pe cei care nu pot plăti amenda Foto.PLG

Românii care au obiceiul să mănânce seminţe pe stradă şi să scuipe cojile pe jos riscă să scoată sume serioase din portofele dacă sunt prinşi de poliţiştii locali asupra faptului. „Adevărul“ vă prezintă principalele oraşe în care oamenii sunt pedepsiţi dacă aruncă seminţe pe jos, dar şi amenzile pe care românii le-au primit în ultimul an pentru acest obicei.

Consiliile Locale din mai multe oraşe din România au reglementat (în unele cazuri - în anii trecuţi, iar în alte cazuri - recent) condiţiile în care un român poate fi amendat dacă face mizerie pe jos, în spaţiul public. Un obicei „străvechi“ amendabil este consumarea seminţelor şi aruncarea cojilor pe jos. „Adevărul“ vă prezintă o radiografiere a situaţiei din mai multe oraşe, dar şi părerea unui psiholog în legătură cu această „meteahnă românească“.

GALAŢI

Poliţiştii locali din Galaţi şi-au făcut un obicei din a face descinderi de zi, dar şi de noapte,  pentru a „sparge“ găştile de petrecăreţi de pe străzi. „Sămânţarii“ sunt vizaţi şi ei, nu doar beţivii. În ultimele şapte luni, poliţiştii din Galaţi au amendat 1.120 de indivizi care consumau alcool pe stradă şi 469 de persoane care mâncau seminţe prin parcuri sau „la bordură“ şi aruncau cojile pe jos.

Şeful Poliţiei Locale Galaţi, avocatul Mihai Manoliu, crede că astfel de acţiuni se pot desfăşura lejer în toate localităţile din România unde se doreşte să se facă ordine. „Legislaţia existentă este lămuritoare în ceea ce priveşte sacţionarea persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică. Evident, există şi câteva aspecte neacoperite, care pot fi rezolvate prin hotărâri ale consiliilor locale, însă în linii mari există instrumentele juridice necesare. Nu este nevoie de legi speciale pentru a amenda huliganii. Marea problemă este aplicarea legislaţiei“, spune Manoliu.

 „Normal că se supără când sunt amendaţi, însă nu putem tolera la nesfârşit debandada. Oamenii trebuie să înţeleagă că au drepturi atât timp cât nu încalcă drepturile celorlalţi. Nu avem de gând să tolerăm huliganii, chiar dacă nu e deloc uşor să le facem faţă cu efectivele destul de reduse pe care le avem“, a mai spus Manoliu.

seminte galati

Unul dintre cele mai importante raiduri de acest fel a fost făcut în perioada sărbătorii de Rusalii, atunci când, mai multe nopţi consecutiv, s-au făcut razii prin parcuri şi în zonele cu potenţial de tulburare a liniştii publice. Atunci s-a născut, de altfel, şi o idee care a ajuns să dea roade şi să fie preluată şi de alte poliţii locale din ţară: scutirea de amendă a celor care acceptă să măture cojile de seminţe de la „locul faptei“.

„Să nu credeţi că-i iertăm la nesfârşit. La prima abatere le dăm avertisment şi-i obligăm să măture, dar dacă recidivează sunt amendaţi“, spune şeful Poliţiei gălăţene. O astfel de amendă este între 100 şi 200 de lei, însă în cazul în care contravenientul devine recalcitrant se poate ajunge la 500 sau chiar 1.000 de lei.

DROBETA TURNU SEVERIN

La Drobeta Turnu Severin, „spărgătorii de seminţe“ din parcuri riscă amenzi între 500 şi 100 de lei, dacă sunt surprinşi de poliţiştii locali. Autorităţile sancţionează de aproape patru ani persoanele care aruncă pe stradă coji de seminţe. „De la începutul anului şi până în prezent au fost 102 procese-verbale de contravenţie în cuantum de 32.500 de lei. În general cei sancţionaţi sunt tineri, descoperiţi în zona parcurilor din oraş“, a precizat Gheorghe Sfinţescu, adjunctul Poliţiei Locale din Drobeta Turnu Severin.  

ARAD

De la începutul anul şi până în prezent, poliţiştii locali din Arad au amendat patru persoane care au scuipat pe jos cojile de seminţe. În cursul anului trecut, de exemplu, şapte persoane au plătit pentru aceeaşi greşeală. Arădenii vizaţi de aceste amenzi au avut de plătit câte 1.501 lei pentru gesturile lor. Directorul Poliţiei Locale Arad, Viorica Graur, spune că amenzile sunt cuprinse între 1501 şi 2.000 de lei şi că în fiecare dintre cazurile în care s-au dat amenzi a fost aplicată suma minimă. „Poate că e normal să îi amendeze dacă aruncă cojile pe jos, dar nu e un capăt de ţară. Am văzut că şi în tramvai, zilele trecute, o persoană a fost coborâtă şi amendată de controlori. Sunt lucruri mai grave şi nu face nimeni nimic“, spune arădeanca Claudia Don.

CĂLĂRAŞI

Parcurile şi locurile de agrement sunt zonele cele mai vizate de poliţiştii locali în ceea ce-i priveşte pe spărgătorii de seminţe. „Nu e normal să se întâmple aşa ceva, dar avem şi persoane care nu înţeleg să se comporte civilizat. Avem câteodată şi 10-15 amenzi aplicate într-o zi. Conform hotărârii 219 de Consiliu Local din 2008, toţi cei care nu respectă legea sunt sancţionaţi. Amenzile sunt cuprinse între 100 şi 200 de lei pentru cei care sparg seminţe şi dau cojile la întâmplare. Ar trebui ca acest lucru să-i descurajeze, însă tot ne confruntăm cu astfel de situaţii. Nu ştiu dacă în propria locuinţa se comportă la fel, ţine de educaţie acest lucru şi de cei şapte ani de acasă“, spune Daniel Anghel, seful Poliţiei Locale Călăraşi.

seminte calarasi

Autorităţile locale spun că s-a impus această măsură deoarece frecvent parcurile erau acoperite cu „covoare“ din coji de seminţe. Mulţi localnici consideră această măsură una binevenită şi spun că nu e normal să iasă la plimbare în parc şi să găsească mizerie. „Eu vin des cu cei doi nepoţi în parc. De câţiva ani e foarte curat, însă îmi aduc aminte cum nici nu puteai să calci de coji. E foarte bine să-i sancţioneze, poate astfel le taie cheful să mai facă mizerie“, spune Cornelia Ionescu, pensionară.

IAŞI

Poliţiştii locali din Iaşi aplică, în medie, câte o amendă pe zi mâncătorilor de seminţe care aruncă cojile pe spaţiul public. Potrivit statisticii întocmite la nivel instituţiei, de la începutul anului au fost sancţionaţi contravenţional lunar câte 35 de cetăţeni necivilizaţi. La Iaşi, conform unei hotărâri de Consiliu Local din 2002, cuantumul amenzilor pentru aruncarea gunoiului pe spaţiul public se situează între 190 şi 370 de lei. O altă hotărâre, din 2006, prevede sancţiuni ceva mai ridicate, între 200 şi 400 de lei, pentru mizeria lăsate în spaţiile de joacă. „De regulă, aplicăm amenda minimă de 190 de lei sau de 200 de lei, în cazul celor prinşi în parcurile de joacă ale copiilor. Am avut câteva cazuri în care contravenienţii s-au oferit să măture cojile pe loc pentru a nu fi amendaţi. În cazul acesta, s-au ales doar cu avertismente. Am mai avut un caz când l-am obligat pe un cetăţean să-şi măture cojile de seminţe chiar în faţa blocului în care locuia. De câteva ori, am avut şi situaţii cu cetăţeni aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice care au refuzat să semneze procesul verbal. În cazul acestora, am aplicat şi amenzi pentru consum de băuturi alcoolice în locuri publice“, a precizat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.

SLATINA

Poliţia Locală Slatina a sancţionat în acest an, până în prezent, cinci locuitori ai municipiului care au fost surprinşi în timp ce consumau seminţe şi scuipau cojile pe jos. Conform HCL nr. 490/2014, cei în cauză au fost amendaţi contravenţional cu suma de 300 de lei, acesta fiind minimul prevăzut de actul normativ local anterior menţionat, maximul de 500 de lei nefiind până acum aplicat. Totodată, în primele şapte luni ale acestui an, alţi 11 localnici au scăpat mai ieftin, ei alegându-se doar cu un avertisment din partea poliţiştilor locali slătineni.

„În Slatina există încă din anul 2008 amenzi pentru gesturi improprii în public, şi aici mă refer în special la aruncarea pe jos a cojilor de seminţe sau a chiştoacelor de ţigări, acestea două fiind prinse «la pachet» în actele noastre normative adoptate la nivel local. Anul trecut a trebuit modificată HCL ce legaliza aplicarea de sancţiuni contravenţionale în astfel de cazuri, dar nu numai. Era şi este nevoie de asemenea norme care să pedepsească cumva obrăznicia acelor persoane certate cu bunul simţ şi nu numai. Până acum, la Slatina nu s-au aplicat prea multe amenzi propriu-zise pentru aruncarea pe jos în public a cojilor de seminţe, dar, acolo unde a fost / este cazul, poliţiştii locali sunt total abilitaţi să apeleze şi la asemenea sancţiuni contravenţionale. Deocamdată, noi am încercat să mergem mai mult pe prevenţie şi pe conştientizarea celor surprinşi în asemenea situaţii cum trebuie să se comporte, de aceea predomină avertismentele“, a declarat Adrian Pop, directorul Poliţiei Locale Slatina.

„În ţara asta numai cu amenzi se face treabă, nu cu vorba bună. Dacă îndrăzneşti să atragi atenţia cuiva că scuipă seminţe pe jos în public rişti să te alegi numai cu probleme, nimeni nu o să-şi mulţumească pentru că i-ai atras atenţia“, este de părere Marius R., slătinean.

TIMIŞOARA

În Timişoara, Poliţia Locală dă amenzi pentru cei care fac mizerie cu seminţe de mulţi ani. De regulă au fost sesizări făcute de vecini care se plângeau de mizeria lăsată de tinerii care ronţăiau seminţele în faţa blocurilor. A fost şi exemplul patru tineri de 16 şi 17 ani, care spărgeau seminţe şi scuipau cojile pe jos în faţa blocului lor de pe Aleea Libelulei. Ca urmare a unei sesizări telefonice de la un vecin, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului. Aceştia au fost sancţionaţi conform HCL 371/2007 modificată. Tinerii au fost puşi apoi să facă şi curat la intrarea în bloc.

seminte timis

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local Timişoara, această faptă se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 lei. Anul trecut, Poliţia Locală Timişoara a aplicat 1.152 sancţiuni pentru aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare, scuipatul şi consumul de seminţe, precum şi orice alte deşeuri pe domeniul public. 

BOTOŞANI

În municipiul Botoşani, aruncarea cojilor de seminţe pe spaţiul public este sancţionată prin Hotărârea de Consiliu local numărul 535 din 20 decembrie 2011, republicată în 2013. Amenda este cuprinsă între 400 şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice sau între 1.000 şi 2000 de lei pentru persoanele juridice.

În acest an au fost aplicate, 5 sancţiuni de către poliţiştii locali pentru aruncatul cojilor de seminţe  pe jos. „Împreună cu colegii de la Poliţia Locală, am mers prin oraş, iar dumnealor au aplicat cinci sancţiuni persoanelor care scuipau seminţe pe domeniul public. Am văzut că deja este un fenomen, toată lumea scuipă seminţe şi am luat atitudine“, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei. Totodată autorităţile locale au precizat că nu interzic mâncatul seminţelor în public, cu condiţia ca toate cojile să fie puse în tocuri de hârtie sau alte recipiente, dar nu aruncate pe stradă. Un taximetrist care umpluse  de coji de seminţe o margine de trotuar aşteptându-şi clienţii, a fost pus de viceprimar să măture cojile de seminţe din toată zona. Taximetristul a preferat să facă curat decât să plătească amenda.

BACĂU

Aruncatul semintelor si a altor gunoaie pe jos, pe spaţiul public, este sancţionat în Bacău. încă din anul 2001. „Există cadru legal şi sancţiuni pentru aruncarea mizeriilor pe jos, inclusiv a cojilor de seminţe. Pentru această abatere, sancţionată prin Hotărârea de Consiliu Local 223/2001, au fost date, de la începutul anului, 272 de amenzi, în valoare totală de 14.926 de lei“, a declarat Radu Mardare, şeful Poliţiei Locale Bacău

BRAŞOV

De la începutul acestui an şi până în prezent, Poliţia Locală Braşov a aplicat 238 de sancţiuni, în valoare totală de 31.740 de lei. „Persoanele sancţionate au fost surprinse de echipele de intervenţie de la Serviciul de ordine şi linişte publică în timp ce consumau băuturi alcoolice în locuri publice. Printre cei sancţionaţi au fost şi persoane care mâncau seminţe şi aruncau cojile pe domeniul public şi făceau mizerie, însa au fost sancţionaţi în principal cei care cosumau alcool, fiind o faptă ce poate avea consecinţe mai grave. Zonele în care au fost identificaţi şi sanctionaţi contravenienţii sunt parcurile, zona de sub Tâmpa şi zonele de agreement“, a precizat directorul executiv al Poliţiei Locale, Nicolae Aldea. Conform Hotărârii Consiliului Local Braşov nr. 627/2007, amenda este între 500 şi 1000 de lei. 

BUCUREŞTI

Şi în Bucureşti, cei care sunt prinşi că mânâncă seminţe şi aruncă cojile pe jos sunt amendaţi. La nivelul Capitalei există Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 120/2010 privind aprobarea Normelor de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti, care reglementează modul în care pot fi sancţionate persoanele care murdăresc domeniul public cu cojile de la seminţe. Potrivit unui articol din această hotărâre, „persoanelor fizice le este interzisă aruncarea biletelor de călătorie, a resturilor de ţigări, a hârtiilor şi a altor tipuri de deşeuri pe domeniul public ori în locuri publice“. 

Spre exemplu, în Sectorul 4 al Capitalei, amenzile pentru cei care aruncă cojile seminţelor pe jos pornesc de la 200 de lei şi ajung până la 500 de lei. „În perioada 1 ianuarie – 17 august 2015, 38 de persoane au fost sancţionate contravenţional de poliţiştii locali pentru consumul de seminţe şi aruncarea cojilor pe domeniul public. Amenzile au fost în cuantum total de 4.800 lei. Cele mai multe fapte contravenţionale au fost depistate în parcurile «Lumea Copiilor» şi «Orăşelul Copiilor», precum şi în miniparcurile de pe raza Sectorului 4“, au precizat reprezentanţii Primăriei Sectorului 4.

Şi în Sectorul 3 al Capitalei cei care aruncă cojile de la seminţe în parc pot fi amendaţi cu sume ce ajung până la 500 de lei. Din iulie 2012 şi până în acest moment, poliţitştii locali ai Sectorului 3 au amendat 7.364 de persoane, iar cele mai multe amenzi au fost date în apropierea blocurilor, minipărculeţelor şi locurilor de joacă. Aceleaşi amenzi se dau şi în celelalte sectoare, de exemplu în Sectorul 6, în acest an fiind aplicate 1.674 sancţiuni contravenţionale, cele mai multe în parcuri, locuri de joacă pentru copii şi zone amenajate cu bănci pentru odihnă.

PLOIEŞTI

Poliţiştii locali au desfăşurat în ultimele săptămâni o campanie axată pe „sportul“ cu seminţe, care transformă parcurile din oraş în adevărate ghene. Doar în timpul sezonului cald, poliţiştii locali au aplicat 27 de amenzi contravenţionale, în valoare de 100  lei fiecare, minimul posibil, în condiţiile în care sancţiunile sunt cuprinse între 100 şi 1.000 de lei.

seminte prahova

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale Ploieşti, amenda a fost completată, însă, de o sancţiune de imagine, pentru că toţi cei care au fost prinşi în timp ce mâncau seminţe şi aruncau cojile pe jos au fost obligaţi să facă curăţenie pe domeniul public.

CLUJ-NAPOCA

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că nu s-au acordat în municipiu amenzi pentru aruncarea de seminţe pe stradă, deşi există un cadru legislativ în acest sens care pedepseşte gestul cu amendă între 500 şi 1.000 de lei. Alineatul 9 al articolului 6 din Hotărârea Consiliului Local 191/2009 spune că „aruncarea pe domeniul public şi privat al statului sau în mijloacele de transport în comun a resturilor de seminţe, bilete uzate, a mucurilor de ţigări sau ambalajelor se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.000 de lei“.

TARGOVISTE

În Târgovişte, amenda pentru aruncarea cojilor de seminţe pe jos este de 200 de lei şi de la începutul anului s-au dat doar trei astfel de amenzi.

CRAIOVA

Craiovenii care aruncă pe stradă diverse obiecte, ambalaje, coji de seminţe sau mucuri de ţigări, vor fi sanţionaţi. Oamenii legii au camere de filmat, iar în urma imaginilor pot dovedi în instanţă, motivul contravenţiei. 150 de craioveni care au aruncat pe stradă coji de seminţe sau mucuri de ţigări au fost amendaţi de Poliţia Locală. În perioada 1-10 august, Poliţia Locală Craiova a desfăşurat mai multe acţiuni în vederea prevenirii aruncării de ambalaje, deşeuri şi gunoaie pe domeniul public. Acţiunile s-au desfăşurat şi noaptea, în urma sesizărilor făcute la telefonul cetăţeanului de persoane care s-au plâns că tinerii lasă mizerie în urma lor. Au fost aplicate 150 de amenzi în valoare de 42.450 de lei, a spus Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. Amenda pentru aruncarea pe domeniul public a gunoaielor şi ambalajelor este cuprinsă între 300 şi 700 de lei pentru persoanele fizice.

TÂRGU-MUREŞ

Municipiul Târgu-Mureş are o hotărâre de Consiliu Local, menită să-i amendeze pe cei care nu au grijă de spaţiile publice, le murdăresc sau pur şi simplu aruncă pe jos coji de seminţe. Reprezentanţii Poliţiei Locale au aplicat doar anul acesta peste 200 de sancţiuni celor care au aruncat pe jos mizerii sau coji de seminţe.

„De la începutul anului au existat 209 astfel de sancţiuni. 185 de persoane au primit amenzi între 100 şi 300 de lei, iar alte 14 persoane au primit avertisment scris“, explică Cristian Mateescu, şef Serviciu Ordine Publică Poliţia Locală Târgu-Mureş. Amenzile sunt de la 100 la 300 de lei.

SĂLAJ

Persoanele care sparg seminţe şi lasă cojile pe peluze, în parcuri, în zonele verzi, pe trotuare ori în alte locuri situate pe domeniul public al oraşului sunt sancţionate de poliţiştii locali cu amenzi cuprinse între 200 şi 250 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Locale Zalău, Lucian Trif, amenzile sunt stabilite de o hotărâre a Consiliului Local Municipal Zalău (HCL 170/2007) şi sunt aplicate destul de des, spune poliţistul. De acelaşi „tratament“ au parte cei care aruncă pe jos chiştoace de ţigări şi ambalaje.

SATU MARE

Conform directorului executiv al Poliţiei Locale a municipiului Satu Mare, Ioan Precup, zilnic sunt amendaţi sătmărenii care nu respectă legea. Aruncarea hârtiilor, ambalajelor, ţigărilor sau a cojilor de seminţe de către pietoni sau din autoturisme pe trotuare, carosabil sau zonele verzi se sancţionează cu amendă de la 200 la 500 lei.

BÂRLAD

Sute de amenzi au fost aplicate de la începutul anului de Poliţia locală Bârlad persoanelor care au fost prinse spărgând seminţe pe domeniul public. Puţini sunt cei care plătesc amenzile, adeseori ajungându-se în instanţă pentru recuperarea banilor.

Numai în luna iulie au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.500 de lei (conform HCL 22/2002), cunatumul celor 40 de amenzi aplicate variind între 50 şi 300 de lei. Tot în iulie au mai fost aplicate 15 avertismente celor „prinşi în fapt“. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca cei amendaţi să devină recalcitranţi la aplicarea pedepsei şi le-au contestat în instanţă, susţinând că aveau pungi/cornete în care puneau cojile seminţelor. Lucru, total neadevărat după cum spun oamenii legii.

 „Nici nu am reuşit să centralizăm datele, fiind prea multe amenzi aplicate de la începutul anului pentru cei prinşi scuipând seminţe. Mie mi se pare că amenzile sunt prea mici. Nu se face disciplină aşa. Amenzile pentru spartul seminţelor sunt pe locul doi în clasament, cele mai multe sunt la circulaţie. Agenţii de poliţie locală au întâmpinat şi probleme, unii cetăţeni devenind recalcitranţi. Din ce am constat, predomină tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 10 de ani“, a spus, pentru „Adevărul“, Vasiel Rădoi, şeful Poliţiei Locale Bârlad. „Este foarte urât. Se întâmplă să nu mă pot aşeza pe o bancă de ruşinea celor care au stat înainte. Cu mormanul de coji şi mizerie în jur, lumea ar putea să creadă că eu am scuipat pe jos“, a spus o pensionară.

În cel puţin 10% din totalul celor amendaţi pentru spartul seminţelor pr stradă, amenzile se transformă în muncă în folosul comunităţii. Potrivit serviciului Taxe şi impozite din cadrul Primăriei Bârlad, sunt suficienţi cetăţeni care refuză plata amenzilor. „Ca în cazul tuturor amenzilor aplicate conform Legii 61/1991, prinvind tulburarea ordinii şi liniştii publice, în caz de neplată se face executarea silită. Dacă persoana amendată nu are venituri sau bunuri care pot fi executate se transformă în muncă în folosul comunităţii conform anumitor condiţii“, a precizat Cerasela Apostol, şef serviciu Taxe şi impozite de la Primăria Bârlad.

ORADEA

De la începutul anului şi până acum, poliţişti locali din Oradea au amendat 37 de localnici cu 3.850 de lei fiindcă au aruncat pe jos coji de seminţe şi resturi de alimente. Sancţionarea cu amendă s-a făcut în baza unei hotărâri de consiliu local din 2009 (nr. 760) care spune că persoanele fizice nu au voie să arunce sau să depoziteze pe străzi, trotuare, căi de acces, în parcuri sau malul Crişului, resturi de materiale, de alimente, hârtii, resturi de fructe ori seminţe. Cei ce nu respectă prevederile hotărârii sunt sancţionaţi cu amenzi de la 100 la 2.500 lei.

Explicaţia psihologului

 „Într-o societate organizată pe principii comunitare, spaţiul privat şi cel public sunt la fel de importante. Pe de altă parte, într-o societate colectivistă, cum este cea în care noi trăim, spaţiul privat, spaţiul care se află în proprietatea noastră, este mult mai important decât spaţiul public. Să nu te mire că în societăţile colectiviste poţi vedea o casă foarte aranjată, chair şi curtea, dar gardul şi zona din faţa casei arată foarte rău. Pe de altă parte, cred că ţine de stilul nostru mai general de a fi mai indisciplinaţi, de a avea un spirit boem. Cele două trăsături combinate dau o anumită percepţie asupra spaţiului public“, a explicat psihologul clujean Daniel David (foto jos), autorul studiului „Psihologia poporului român“.


 
În ceea ce priveşte soluţiile pentru a-i obişnui pe români să aibă mai multă grijă de spaţiul public David arată: „Nu cred că amenda e soluţia. Cei ce fac legi în România, cei ne conduc au un stil represiv - cum se întâmplă ceva negativ, vin cu reglementări care să mărească predepsele. Pe o scară de la 0 la 100, România are un scor de 90 în ceea ce priveşte stilul represiv, nu prea mai ai unde să creşti. Noi trebuie să venim pe lângă pedeaspă şi cu partea de educaţie şi morală. Degeaba venim cu reguli şi pedepse, dacă în paralel nu venim cu educaţia şi cu vechiul bun-simţ care să te facă să-ţi fie ruşine când murdăreşti spaţiul public. Am ajuns să fim o ţară cu reglementări peste reglementări pe care nimeni nu le respectă. Pentru ca educaţia să-şi facă efectul e nevoie de timp, asta e, nu ai ce să faci. Ai mai putea de exemplu să-i dai la televizor, să se facă emisiuni gen <<Cârcotaşii>>>, cu tentă umoristică în care oamenii să înceapă să râdă de ei, să simtă oprobiul public, să le fie jenă că aruncă ceva pe jos sau scuipă seminţe pe jos. La noi nu mai există frica de ce zic ceilalţi“.

image

La realizarea acestui material au participat: Costel Crângan, Corina Macavei, Bogdan Iancu, Ionela Stanilă, Remus Florescu, Florina Pop, Sabina Ghiorghe, Cezar Pădurariu, Mugurel Manea, Cristina Stancu, Ştefan Both, Cosmin Zamfirache, Mircea Merticariu, Sebastian Dan, Cristina Răduţă, Ionuţ Dima, Andreea Mitrache, Alina Pop, Alexandra Ardelean, Sebastian Lungu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite