Spaime

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să nu te prindă ploaia fără umbrelă. Să nu-ţi îngheţe bateria la maşină. Să-ţi intre banii pe card în ziua de leafă. Să nu-ţi fure hoţii portofelul, în autobuz. Să nu te prindă un cutremur de şase grade în bloc.

Să nu te inunde vecinul de deasupra. Să nu explodeze apartamentul vecinului de palier, de la gazele aragazului, aşa cum ai văzut la televizor. Să nu izbucnească un incendiu în metrou şi să te prindă în tunel. Să nu dea peste tine unul la volan, pe trecere de pietoni. Să nu ţi se taie câinele într-un ciob de sticlă pe trotuarul plin de gunoaie.

Să nu te lovească, Doamne fereşte!, cancerul sau alte boli cumplite, cum ar fi Alzheimerul. Să nu izbucnească un război. Să nu vină ruşii peste noi cu tancurile, ca să ne ia grânele şi ceasurile. Să nu ne fure ungurii Ardealul. Să nu plouă pe litoral. Să nu te arzi pe piele. Să nu faci insolaţie. Să nu mănânci, dracului!, pui de la supermarket, injectaţi cu chimicale. Să nu-ţi iasă un furuncul în talpa piciorului, tocmai acum, când pleci în concediu. Să nu rămâi fără serviciu. Să nu-ţi taie leafa. Să nu faci ore suplimentare neplătite. Să nu te ia şeful la ochi.

Să nu se scumpească întreţinerea. Şi curentul şi gazul. Să te ocolească hepatita. Să nu cazi pe gheaţă şi să-ţi rupi vreun picior sau o mână. Să nu dea faliment banca în care îţi ţii bruma de economii. Să nu avem inflaţie. Să nu avem secetă. Să avem banii de pensii şi salarii. Să nu-l interzică pe Gâdea. Să nu se rătăcească la poştă cardul de sănătate pe care ţi l-a trimis Casa de Asigurări de Sănătate. Să nu fie inundaţii. Să nu dea gerul. Să nu trăznească plopul din faţa casei. Să nu cadă peste maşină. Să nu izbucnească epidemia. Să nu se scumpească roşiile şi pepenii în piaţă. Să avem apă la robineţi. Şi să nu se înfunde canalizarea când plouă. Să nu vină viitura.

Să nu deraieze trenul sau tramvaiul. Să nu-ţi dea unul în cap, noaptea, pe stradă, când te întorci de la muncă. Să nu te prindă altul în lift şi să-ţi fure poşeta. Să nu se rupă cablurile care ţin liftul. Să nu te uite prietenii de ziua ta. Să nu-ţi taie cablul TV pentru că ai întârziat trei zile plata facturii. S-o lase Băsescu mai moale cu declaraţiile contra ruşilor, să nu-l supere pe Putin. Să nu se strice calculatorul, maşina de spălat sau televizorul. Să nu se spargă vreo ţeavă la baie. Să nu-ţi spargă hoţii casa. Să nu se spargă o oglindă în casă, că-i semn rău. Să nu ajungă şi la noi virusul Ebola. Să nu te strivească vreun panou publicitar dărâmat de furtună. Să nu-ţi refuze doctorul banii în plic pe care îi dai înainte de operaţie. Să nu ne atace teroriştii... 

Să treci aşa, din spaimă în spaimă, prin viaţă. Şi moartea s-o ţii departe, tot trăind din spaimă în spaimă. Să nu mori într-un pat de spital, părăsit şi neştiut de nimeni. Să nu mori acasă, în chinuri. Să nu mori fără ca cineva să nu-ţi aprindă o lumânare. Să nu mori singur. Să nu mori!

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite