Sondaje. Religiozitatea, în scădere. Românii cu studii medii, de două ori mai bisericoşi decât cei cu studii superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Doar 77% din români se mai declarau religioşi anul trecut, faţă de 85% în anul 2005, potrivit celui mai recent sondaj internaţional despre gradul de religiozitate, realizat de Gallup. Mai mult, un alt sondaj, realizat în acest an de Avangarde, arată că doar 54% din români se consideră “în mare măsură” sau “în foarte mare măsură” religioşi.

Credinţa pare să piardă teren în sufletul românilor, potrivit actualizărilor anuale ale sondajelor internaţionale pe această temă. Sunt concluziile unei analize a Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR).

În 2005, circa 85% din români se declarau "religioşi, sub nivelul din Kenya (89%), dar peste cel din Pakistan (78%), potrivit Global Index of Religion and Atheism (GIRA), publicat de WIN-Gallup International. Şapte ani mai târziu, acelaşi sondaj arăta că România depăşise Kenya, Irak-ul şi Afganistanul, clasându-se pe locul 6 în lume, cu 89% din populaţie autoidentificându-se "religioasă" (GIRA 2012).

8% din români s-au lepădat de religie într-un singur an

Cu toate acestea, numărul românilor care se declară religioşi a scăzut la 77%, potrivit aceluiaşi sondaj realizat la sfârşitul anului 2014. Mai mult, doar 66% din tinerii români (18-24 ani) se mai consideră religioşi. De asemenea, doar 46% din românii cu nivel foarte înalt de educaţie (masterat, doctorat etcse consideră religioşi, faţă de 89% în cazul celor fără educaţie.

image

Concluzile sondajelor Gallup sunt confirmate şi de un sondaj Avangarde realizat la începutul acestui an, care arată că doar 54% dintre cei chestionaţi se consideră "în mare" sau "în foarte mare masură" religioşi, mai remarcă în analiza sa de pe contributors.ro, Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR.

image

Credinţa la români

În 2010, 95% din români afirmau credinţa în Dumnezeu, iar proporţia a fost confirmată şi de alte sondaje similare. Potrivit Eurobarometrului realizat în acelaşi an, 92% din români declarau credinţă în Dumnezeu şi 7% credinţă într-un "spirit sau o forţă vitală". Cifrele sunt confirmate şi de un Eurobarometru mai vechi, din anul 2005.

Totuşi, în 2015, sondajul realizat de Avangarde raportează o scădere semnificativă: doar 82% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ la întrebarea "Credeţi în Dumnezeu?"

Postul şi slujba de Înviere îşi pierd însemnătatea

Şi practicile religioae precum postul sau participarea la slujba de Înviere îşi pierd din însemnătate pentru români, mai arată studiul IRES, despre Sărbătorile Pascale la români. Procentul celor care nu ţin post a crescut brusc de la 24% la 33%, în schimb procentul celor care declară ca nu intenţionează să participe la slujba de Inviere creşte la 22% anul acesta faţă de o medie de 17% în anii anteriori.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite