SONDAJ Peste trei sferturi din români fac donaţii când merg la biserică. Cei mai mulţi dintre cei care au fost în pelerinaje s-au dus la mormântul lui Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul de pelerinaj în care au fost până acum cei mai mulţi români este mormântul lui Arsenie Boca de la Prislop
Locul de pelerinaj în care au fost până acum cei mai mulţi români este mormântul lui Arsenie Boca de la Prislop

Aproape 70% din români se roagă cel puţin o dată pe zi, iar 27% de mai multe ori pe zi, şi peste trei sferturi dintre ei fac donaţii atunci când merg la biserică, arată rezultatele unui studiu IRES cu privire la percepţiile populaţiei asupra religiei şi comportamentul religios. Cei mai mulţi dintre cei care au fost în pelerinaje s-au dus la mormântul lui Arsenie Boca de la Prislop.

Adormirea Maicii Domnului şi Naşterea Maicii Domnului, cunoscute în tradiţia populară ca Sfânta Maria Mare şi Sfânta Maria Mică, sunt ocaziile în care cei mai mulţi români merg în pelerinaje, arată autorii sondajului IRES. Mai mult de un sfert dintre participanţii la sondajul IRES (26%) susţin că au fost cel puţin o dată într-un pelerinaj, 21% din ei de mai multe ori. 

Locurile de pelerinaj în care au fost până acum cei mai mulţi dintre cei chestionaţi sunt mormântul lui Arsenie Boca (Prislop) (21%), Mănăstirile din Moldova (18%) şi Mănăstirea Nicula (judeţul Cluj).

Aproape jumătate dintre cei care merg în pelerinaje fac acest lucru cu ocazia unor sărbători religioase. Pe lângă sărbătorile închinate Fecioarei Maria, românii mai merg în pelerinaje şi de Paşte, de Sărbătoarea Sfintei Parascheva, de Crăciun sau cu ocazia hramurilor bisericilor sau mănăstirilor. 83% din respondenţii care au fost cel puţin într-un pelerinaj susţin că intenţionează să facă acest lucru şi în viitor, printre destinaţiile pe care şi le doresc numărându-se mormântul lui Arsenie Boca şi Prislop (18%), Mănăstirile din Moldova (15%), Ierusalim/Israel (11%).

Aproape jumătate dintre români participă cel puţin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Totodată, 5% din respondenţii la sondaj spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase. 

De asemenea, rezultatele sondajului IRES arată că 70% din români plătesc o cotizaţie anuală către biserica sau către parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserică, iar sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%). 

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 13-14 august, pe un eşantion de 1.0001 persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eşantionul este multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national, iar eroarea maximă tolerată este de ± 3,1%.

Aproape două treimi din români cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.

Sondajul privind percepţia şi raportarea românilor la religie şi Biserică arată că 77% din români sunt de acord cu ideea confirm căreia religia înseamnă adevăr (77%), iar 17% nu sunt de acord cu această idee. Pentru aproape 90% din români religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei, iar aproape trei sferturi (72%) îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viaţa lor, în timp ce alţi 22% declară că este important, mai arată rezultatele sondajului. 

De asemenea, rezultatele sondajului IRES arată că 86% din români sunt de acord că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred că aceasta oferă răspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viaţa de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale.

Doi din trei români se roagă cel puţin o dată pe zi

Peste două treimi dintre români (69%) dintre cei chestionaţi se roagă cel puţin o dată pe zi, 27% - de mai multe ori pe zi, iar 42% - o dată pe zi. 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămână, în timp ce 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. 

Mai mult de jumătate dintre respondenţii creştini susţin că obişnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceştia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o dată la zece ani. Totodată, 1% spun că se spovedesc în fiecare săptămână.

 În ce mai cred românii în 2015?

•         Cei mai mulţi români (96%) cred în Dumnezeu

•         89% cred că există suflet

•         89% cred în păcat

•         85% cred în îngeri

•         75% cred în Rai

•         66% cred în Diavol

•         66% cred în Iad

•         64% cred în viaţa de după moarte

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite