Sondaj: Un sfert dintre români ar refuza vaccinul anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Doar o treime dintre români declară că s-ar vaccina cu siguranţă împotriva virusului SARS-COV-2, dacă vaccinul ar fi disponibil pe piaţă, în timp ce aproximativ 30% spun că ar aştepta să vadă mai întâi efectele, iar 25% se declară împotriva vaccinării, arată rezultatele sondajelor Avangarde şi CCSL.

„După cum se preconizează, în prima parte a anului viitor există posibilitatea ca vaccinul pentru COVID-19 să fie disponibil pe piaţă. Dvs. personal vă veţi vaccina împotriva COVID-19?“ este întrebarea la care participanţii la sondajul Avangarde au fost chemaţi să răspundă.

Un procent de 30% dintre cei chestionaţi au răspuns „cu siguranţă, da“, 36% spun că se vor vaccina „dar după o perioadă în care vor vedea că oamenii care s-au vaccinat nu au păţit nimic“, iar 25% dintre cei chestionaţi spun că nu se vor vaccina deloc. Dintre cei care susţin că nu se vor vaccina, 24% spun că nu cred în general în vaccinare şi 72% susţin că nu cred în eficienţa acestui vaccin. Potrivit sondajului Avangarde, dintre cei care spun că nu se vor vaccina, 36% au studii sub liceu, 40% au liceul şi 24% au studii superioare.

La întrebarea dacă numărul de infectări prezentat zilnic este cel real sau cifrele sunt schimbate în funcţie de interesele de moment ale autorităţilor, 31% cred că cifrele sunt reale, iar 49% cred că sunt schimbate în funcţie de interese.

Potrivit sondajului Avangarde, 54% se declară împotriva unei noi carantine generale precum cea din aprilie, 34% ar fi de acord, iar 12% nu ştiu sau nu răspund. 67% dintre cei chestionaţi cred că decizia de instituire a carantinei în localităţi ar trebui luată de autorităţile locale (Primărie, Consiliu Judeţean) şi doar 23% cred că Executivul ar trebui să se ocupe de asta.

Sondajul CCSL aruncă un procent şi mai mare: 38%

Un alt sondaj de opinie, realizat recent de către Centrul de Cercetări Sociologice LARICS (CCSL), arată că peste 38% dintre respondenţii unui sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de vaccin ar fi disponibil în perioada următoare, potrivit Agerpres.

30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de vaccin nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest vaccin.

26,6% au apreciat că riscurile vaccinării sunt mai mari decât avantajele, în timp ce 25,5% au considerat că avantajele vaccinării sunt mult mai mari decât riscurile. Dintre respondenţi, 55,24% au arătat că, în general, sunt de acord cu vaccinurile şi vaccinarea; 35,46% au apreciat că aceasta este potrivită doar în anumite cazuri, iar 8,49% au precizat că nu sunt de acord cu un astfel de vaccin.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite