SONDAJ Românii nu sunt impresionaţi de salariile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele fac simulări pentru măririle salariale ale angajaţilor FOTO Adevarul
Spitalele fac simulări pentru măririle salariale ale angajaţilor FOTO Adevarul

Circa 82% din români sunt de acord cu majorarea salariilor medicilor, însă cei mai mulţi dintre ei consideră că angajaţii din sănătate n-ar trebui să aibă prioritate în faţa altor sectoare bugetare, arată un sondaj INSCOP, comandat de ziarul „Adevărul“.

Protestele recente ale medicilor, din mediul virtual, care au condus la decizia Guvernului de a majora cu 25% salariile angajaţilor din sistemul de sănătate, de la 1 octombrie, au convins doar 35% din respondenţii unui sondaj. Astfel, ei consideră că salariile medicilor trebuie majorate urgent, în timp ce 47% cred că trebuie mărite, însă odată cu cele ale angajaţilor din celelalte sectoare bugetare. Mai mult, aproape 12% din respondenţi spun că, în acest moment, majorările salariale în sectorul de sănătate nu sunt oportune. 

Reprezentanţii medicilor s-au declarat surprinşi de rezultatul sondajului şi atrag atenţia că, în lipsa unei majorări salariale, spitalele vor fi şi mai văduvite de personal medical. 

„În ultimii patru ani au plecat 7.000 de medici din sistem, dacă mai aşteptăm mult s-ar putea să rămânem mai puţin de 13.000 de doctori în spitale. Atunci probabil că românii şi-ar dori să aibă cine să îi trateze. Această majorare era necesară, pleacă oamenii pe capete, iar cei care rămân abia dacă se mai pot descurca de pe o zi pe alta“, a declarat doctorul Florin Chirculescu, şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB). 

Acelaşi punct de vedere îl împărtăşeşte şi Daniel Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie“ din Capitală. „Înţeleg că este un efort mare, dar el trebuie făcut. Salariile trebuie majorate în continuare până ce se ajunge la o leafă decentă, care să scoată din discuţie ideea de şpagă. Ca manager, nu este suficient să asiguri un climat favorabil în spital, ci eşti nevoit să motivezi oamenii şi financiar. Faţă de zero un procent de 25% e ceva mai mult“, a explicat Buzatu. 

Psiholog: Românii nu sunt solidari unii cu alţii

Sociologii dau o altă interpretare rezultatelor sondajului. De pildă, Alfred Bulai spune că surprinzător e procentul celor care cred că lefurile ar trebui mărite urgent (35%), „de vreme ce majoritatea populaţiei trăieşte mai prost decât medicii“.

Pe de altă parte, psihologul Mihai Copăceanu remarcă o lipsă de solidaritate a societăţii cu privire la problemele salariale ale medicilor, cu care ar fi normal să empatizeze.

„Este un procent destul de scăzut al celor care îi susţin pe medici, în măsura în care fiecare ajunge într-un moment la medic şi ar fi normal să considere o prioritate majorarea salariilor acestei categorii de angajaţi. Dar este o dovadă că românii nu sunt solidari unii cu alţii“, a comentat Copăceanu.

Românii nu sunt de acord cu „atenţiile“

Rezultatele sondajului mai arată că aproape 70% din respondenţii sondajului nu sunt de acord cu oferirea unor „atenţii“ medicilor care îi tratează, în ciuda propunerii Guvernului de legalizare a acestor practici. Mai exact, aproape 39% din respondenţi consideră că oferirea de bani sau cadouri reprezintă „o formă de mită“ şi 30% se tem că astfel de practici pot crea „aşteptări ca şi pacienţii care nu au bani să ofere ceva medicului“. Aproape 22% din respondenţi sunt de acord cu „atenţiile“, însă doar cu condiţia ca intenţia să vină dinspre pacient, iar 6,6% sunt de acord în orice condiţii.

„Tot mic mi se pare şi procentul celor care nu sunt de acord cu «atenţiile». Cum adică să vii cu şpagă la medic? Într-un stat european civilizat s-ar fi opus 97%. La noi este o chestiune de inerţie, dar care trebuie oprită“, a comentat psihologul Mihai Copăceanu.

La rândul său, medicul Florin Chirculescu arată că modelul este unul european, iar coplata se aplică deja în state precum Germania, Austria şi Franţa. „Nouă ne convine ideea de Europa când nu ne costă. Când ne costă, ne amintim de Ceauşescu. Trebuie să se înţeleagă că există spitale publice în Europa în care se practică şi servicii private“, a explicat chirurgul. 

Corupţia şi salariile

Sondajul mai relevă că peste 60% din respondenţi consideră că „salariile bugetarilor sunt mici şi încurajează corupţia“, însă 22% se opun acestei afirmaţii. „Aşa a fost construit sistemul de salarizare, încât fiecare să se umilească şi să ajungă să se preteze la aşa ceva. În cazul personalului medical, avem o lege care nu se aplică şi avem alte acte normative care se bat cap în cap. Sunt tot felul de inechităţi. De pildă, un asistent care intră în sistem are un salariu mai mare decât un altul care are 17 ani de experienţă“, a declarat şi Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas. 

Spitalele fac simulări pentru măririle salariale ale angajaţilor

Majorarea salarială cu 25% se va simţi în buzunarele personalului medical, indiferent de specialitate şi de treaptă, abia din luna noiembrie, când se fac plăţile pe octombrie. Spitalele din ţară au făcut deja simulări şi au trimis circulare cu fondurile necesare majorării încă de acum câteva săptămâni, spune Daniel Buzatu, managerul Spitalului de Copii „Marie Curie” din Capitală. „La noi se dau banii o singură dată pe lună, deci salariaţii noştri vor primi leafa majorată pe 15 noiembrie”, a explicat Buzatu. 

Bani în plus nu vor primi doar cadrele medicale şi personalul auxiliar din spitalele publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Vizate sunt, în total, peste 220.000 de persoane.„Managerii au fost nevoiţi să completeze în nişte machete toate sumele necesare pentru a asigura creşterea de 25%. Nu se iau bani nici de la medicamente, nu se dau nici oameni afară din spitale, ci banii vin din economiile făcute prin introducerea cardului de sănătate şi reducerea preţului la medicamente”, au explicat oficiali din rândul sindicatelor. 

Îi va determina majorarea salarială pe medici să rămână în ţară? Specialiştii sunt de părere că banii sunt totuşi prea puţini pentru a avea un asemenea efect. „Nu e o creştere care să impresioneze, dar este ceva. Ea nu va fi uşor de aplicat dacă nu se vor modifica tarifele pe care Casa de Asigurări de Sănătate le plăteşte pentru serviciile prestate de spitale. Alte fonduri managerii nu au”, a declarat şi profesorul Florian Popa, chirurg la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

Inclusiv personalul din reţelele paralele, cum ar fi CFR, Armata şi Serviciul Român de Informaţii, vor primi salarii majorate cu 25%, arată legislaţia. O altă majorare salarială cu 25% ar trebui să aibă loc în luna ianuarie 2016, iar o a treia majorare, cu un procent similar, va avea loc în 2017. Impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei de 1 miliard 700 de milioane de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite