SONDAJ Un român din trei pleacă de acasă în concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit cercetării „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, 32,1% din respondenţi profită de vacanţa de vară ca să evadeze din oraş. 43,8% din români rămân acasă în concediu.

O treime dintre români aşteaptă cu nerăbdare vara şi destinaţia de vacanţă, relevă studiul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, în perioada 28 mai - 3 iunie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Litoralul românesc, destinaţia predilectă

Conform studiului, 32,1% din români pleacă de acasă în concediul din timpul verii, în vreme ce 43,8% rămân la domiciliu, cel mai probabil din cauza crizei financiare care a afectat grav bugetul familiilor. Aproape 20% din români n-au decis ce vor face în vacanţă, restul reprezentând non-răspunsuri. Din cei 32,1% din românii care declară că vor avea o destinaţie de vacanţă vara aceasta, 38,1% vor vizita litoralul românesc, 23,6% declară că vor pleca în afara ţării, 21,2% îşi vor vizita rudele şi 19,2% vor alege muntele.

Întrebarea a avut răspuns multiplu şi unii dintre cei chestionaţi au indicat două sau mai multe destinaţii de vacanţă. Procentele sunt relativ echilibrate, astfel că nici moda vacanţei în afara ţării, care se instituise înainte de criză, nici clasicul litoral românesc (care rămâne totuşi destinaţia de top) nu mai reprezintă o regulă. În contextul crizei, pentru persoanele care îşi pot permite, pare mai important să beneficieze de o plecare în concediu, decât un anumit tip de concediu. Prin urmare, experienţa pare mai importantă decât destinaţia.

Bulgaria, pământ românesc

În rândul persoanelor care vor alege să plece din ţară în vacanţa de vară, cele mai populare destinaţii sunt, în
ordine, Bulgaria, Spania, Italia, Grecia şi Turcia (cu menţiunea că datele au fost culese când protestele antiguvernamentale din Turcia nu căpătaseră încă amploare; implicit, e posibil ca Turcia
să mai piardă turişti anul acesta, ca şi Grecia, în verile trecute).

Cei mai mulţi dintre românii care pornesc la drum în concediu au alocat între 1.000 şi 3.000 de lei pentru vacanţa de vară (50,7%). Cam un sfert, 26,3%, se bazează pe un buget sub 1.000 de lei. În jur de 13-14% reprezintă minoritatea fericită care alocă vacanţei peste 3.000 de lei. Desigur, în toate cazurile, suma depinde nu doar de calitatea vacanţei, ci şi de numărul de membri ai familiei.

În concluzie, românii care au găsit resurse pentru a părăsi oraşul în vacanţă nu investesc neapărat sume foarte mari în deplasare, dar ţin la respectarea obiceiului de a „pleca“ în vacanţă.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite