Sondaj. Ce joburi cred românii că nu pot fi înlocuite niciodată de roboţi. Preoţii, în topul clasamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
robotizare

Mai mult de jumătate dintre români cred că este posibil ca postul lor să fie înlocuit de roboţi şi automatizare mai devreme sau mai târziu, conform unui sondaj realizat de o platformă online de job-uri.

Roboţii ar putea ocupa şi piaţa muncii, spun foarte mulţi români. Există totuşi şi meserii considerate sigure, ce nu pot fi automatizate, precum cea de preot, artist sau psiholog, dar şi joburi pe care românii le-ar vrea înlocuite de roboţi, cel de funcţionar public fiind în topul preferinţelor, arată datele ultimului sondaj efectuat de BestJobs, o platformă de recrutare. 

Mai mult, „12 la sută dintre români se tem că robotizarea şi automatizarea le-ar putea afecta jobul destul de curând, în următorii cinci ani, iar alţi 14,6 la sută cred că acest lucru s-ar putea întâmpla în 5-10 ani. 11,3 la sută sunt de părere că postul lor ar putea fi automatizat de-abia peste 10-15 ani, iar circa 14 la sută consideră că va dura cel puţin 20 de ani până când în locul lor ar putea munci un robot. Restul de 48 la sută se declară convinşi că robotizarea/automatizarea nu le va putea înlocui postul niciodată”, se arată în studiu. 

Adâncirea şomajului şi accentuarea inegalităţii sociale

Trei din cinci români cred că robotizarea şi dezvoltarea aplicabilităţii inteligenţei artificiale vor conduce la o creştere mult mai mare a salariilor pentru joburile care cer abilităţi ridicate (high-skilled) faţă de joburile care cer abilităţi reduse (low-skilled), mai precizează studiul. Totodată, circa şapte din zece angajaţi români cred că avansul tehnologic va conduce la adâncirea şomajului, în special în categoria joburilor care presupun abilităţi reduse, dar şi la creşterea decalajului între salariile mici şi cele mari şi, implicit, la accentuarea inegalităţii sociale. 

„În general, doi din cinci români cred că roboţii/inteligenţa artificială vor conduce, în următorii 20 de ani în România, la diminuarea numărului de joburi care necesită resursa umană şi doar 6 la sută consideră contrariul, anume că vor fi create mai multe joburi care necesită resursa umană. În schimb, mai bine de jumătate (53 la sută) afirmă că situaţia va fi similară cu cea din prezent, unele job-uri vor dispărea, dar vor fi înlocuite de unele noi.

Totuşi, sunt joburi despre care românii cred că nu pot fi înlocuite niciodată de roboţi, în ordinea opţiunilor acestea fiind: preot (43,3 la sută), artist - pictor, muzician, designer etc. (42,1 la sută), psiholog (36 la sută), medic (34,4 la sută), politician (30,3 la sută), jurnalist (19,4 la sută), profesor (18,6 la sută), inginer (15,4 la sută), poliţist (15,38 la sută), şofer (6,5 la sută), farmacist (6,07 la sută), personal curăţenie (4,8 la sută), contabil (3,6 la sută), casier (2,8 la sută). 

Sunt însă şi joburi pe care românii le-ar vrea înlocuite de roboţi, anume funcţionar public (51,4 la sută), culegător agricol (41,3 la sută), casier (36,4 la sută), personal curăţenie (34,4 la sută), vânzător (21,8 la sută), politician (20,6 la sută), şofer (17,4 la sută), contabil (13,7 la sută), consilier bancar (13,7 la sută), poliţist (10,5 la sută), medic chirurg (6,07 la sută), avocat (4,4 la sută) şi, pe ultimul loc, profesor (1,2 la sută). 

Roboţii şi automatizarea, un aliat pentru înlocuirea sarcinilor repetitive 

Aproape doi din cinci români spun că jobul lor presupune muncă repetitivă/standardizată şi de creaţie/conducere în egală măsură, iar alţi 15 la sută afirmă că munca lor este în cea mai mare parte repetitivă/standardizată, ce poate fi automatizată sau înlocuită de inteligenţa artificială. În schimb, în jumătatea opusă, 46 la sută au răspuns că desfăşoară muncă de creaţie/conducere, ce nu poate fi automatizată sau înlocuită de inteligenţa artificială,mai punctează studiul. 

Cei mai mulţi angajaţi români văd însă un aliat în tehnologie şi consideră că robotizarea/automatizarea i-ar putea ajuta în executarea sarcinilor de serviciu. Întrebaţi care ar fi principalele trei avantaje, românii cred că în primul rând i-ar ajuta să economisească timp, astfel încât să se poată concentra pe partea creativă, care nu poate fi făcută de roboţi/automatizare (45,3 la sută dintre respondenţi). 

Cum se pregătesc profesional românii pentru concurenţa roboţilor

Creşterea rolului roboţilor/inteligenţei artificiale în piaţa muncii îi determină deja pe aproape jumătate dintre respondenţi să îşi dezvoltă abilităţi multiple, astfel încât să îşi poată schimba uşor jobul/domeniul profesional, dar şi abilităţile de a opera cu tehnologia, arată studiul efectuat de către BestJobs. „Alţi 41 la sută spun că sunt într-un proces continuu de învăţare şi specializare care îi ajută să-şi crească nivelul de expertiză în domeniul în care activează şi să reducă riscul de a fi înlocuiţi de inteligenţă artificială. Alţi aproape trei din zece au afirmat că se respecializează pentru o poziţie care cred că nu are şanse să fie înlocuită de roboţi, în timp ce 14% încearcă şi să ajungă într-o poziţie de management, pentru a fi astfel mai greu de înlocuit. Doar 17 la sută dintre respondenţi nu fac nimic pentru a câştiga teren în faţa robotizării/automatizării”, se mai precizează în rezultatele studiului.

Sondajul a fost efectuat în perioada 15 mai - 5 iunie 2019, pe un eşantion de 2.245 de utilizatori de internet şi este reprezentativ pentru locuitorii din mediul urban. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite