SONDAJ Eurobarometru: Cât de importantă este protecţia mediului pentru cetăţenii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protecţia mediului, importantă pentru europeni FOTO Adevărul
Protecţia mediului, importantă pentru europeni FOTO Adevărul

Cel mai recent sondaj Eurobarometru arată că 95% din cei peste 29.000 de respondenţi consideră că protecţia mediului este foarte importantă pentru ei. Nici românii nu fac excepţie, majoritatea declarând că poluarea aerului este principala problemă cu care ne confruntăm.

„Faptul că protecţia mediului se bucură, chiar şi într-o perioadă dificilă, de un sprijin atât de puternic, pe o scară atât de largă, este un aspect pozitiv. Cetăţenii sunt extrem de îngrijoraţi de poluarea aerului şi a apei, de gestionarea substanţelor chimice şi a deşeurilor şi sunt de părere că noi toţi trebuie să facem mai multe eforturi pentru a proteja mediul înconjurător”, a declarat Janez Potočnik, comisar pentru mediu.

Utilizarea eficientă a resurselor naturale stimulează creşterea economică

Concret, potrivit sondajului Eurobarometru, marea majoritate a respondenţilor împărtăşesc punctul de vedere conform căruia utilizarea eficientă a resurselor naturale (79%) şi protecţia mediului (74%) pot stimula creşterea economică.

În timp ce 80% dintre respondenţi consideră că economia are un impact asupra calităţii vieţii lor, 75% dintre aceştia consideră că mediul are un impact similar, iar 77% dintre cetăţenii UE intervievaţi sunt de părere că problemele de mediu au un impact direct asupra vieţii lor de zi cu zi. Printre preocupările lor, ponderea cea mai importantă o deţin poluarea, în primul rând a aerului (56%) şi a apelor (50%), generarea de deşeuri şi epuizarea resurselor naturale.

Totodată, un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni (59%) consideră că, pentru evaluarea progreselor înregistrate în ţara lor, criteriile sociale şi de mediu ar trebui să fie la fel de importante ca şi criteriile economice.

Responsabilitate faţă de mediu sporită

De asemenea, 85% dintre europeni consideră că pot juca un rol în protejarea mediului. Cei mai mulţi dintre ei acţionează şi se comportă dintr-o perspectivă ecologică. Printre acţiunile cele mai frecvente, aceştia au menţionat trei: separarea deşeurilor pentru reciclare (72%), reducerea consumului de energie (52%) şi reducerea consumului de apă (37%).

În timp ce tot mai mulţi cetăţeni consideră că sunt bine informaţi cu privire la mediu, în general, 39% afirmă că nu dispun de informaţii cu privire la impactul pe care substanţele chimice utilizate în produsele de uz cotidian îl au asupra sănătăţii.

Sprijin pentru acţiunile UE

77% dintre cetăţenii UE sunt de acord că legislaţia de mediu europeană este necesară pentru protecţia mediului în ţara lor şi şase din zece consideră că deciziile privind mediul ar trebui să fie luate în comun, în cadrul UE. În acelaşi timp, 79% consideră, de asemenea, că UE ar trebui să fie în măsură să verifice dacă legislaţia în domeniul mediului este aplicată corect în ţara lor.

De altfel, 84% doresc să se aloce mai multe fonduri UE pentru sprijinirea activităţilor ecologice. În plus, majoritatea cetăţenilor (56%) doresc ca UE să depună mai multe eforturi în ceea ce priveşte protecţia mediului.  

Pe aceeaşi temă:

Eurobarometru: Românii au o părere proastă despre economia naţională, în schimb sunt optimişti în privinţa Uniunii Europene

Românii au o părere proastă despre starea economiei naţionale (85%), în schimb sunt optimişti în legătură cu viitorul Uniunii Europene (75%), chiar dacă 57% apreciază că vocea lor nu contează în spaţiul comunitar, potrivit unui Eurobarometru publicat vineri.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite