Sondaj. Doi din trei români cred că pandemia COVID-19 are legătură cu puterea ocultă mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un sondaj arată că proporţia celor care cred în teoriile conspiraţiei nu este mică FOTO Mediafax
Un sondaj arată că proporţia celor care cred în teoriile conspiraţiei nu este mică FOTO Mediafax

Cei mai mulţi dintre români par să creadă în teorii ale conspiraţiei care au circulat în legătură cu actuala pandemie cauzată de virusul SARS-CoV-2.

Aproape jumătate dintre repondenţii unui sondaj desfăşurat online de platforma media EM360 consideră că scenariile potrivit cărora această criză este creată artificial de către puterea ocultă mondială sunt parţial adevărate, întrucât „nu iese fum fără foc”. Totodată, 17% apreciază că aceste scenarii au o bază reală şi sunt plauzibile, conform rezultatelor sondajului. 

La polul opus, trei din zece repondenţi au declarat că teoriile conspiraţioniste, conform cărora această criză a fost creată de către oculta mondială în vederea obţinerii de profit şi a controlului demografic, nu au bază reală şi sunt fake news. Doar 3,3% nu au auzit astfel de scenarii.  

Topul cauzelor pandemiei: de la lupta între marile puteri, la Bill Gates şi tehnologiile 5G

Întrebaţi fiind care pot fi principalele trei cauze ale actualei pandemii, cei mai mulţi dintre repondenţi (31,2%) consideră că la bază se află ignoranţa guvernelor statelor lumii şi priorităţile strategice greşite ale acestora. 

Pe locul doi în topul cauzelor (20,8% dintre repondenţi) este lipsa de transparenţă a guvernelor, în special a celui chinez. Aproape tot atâţia, respectiv 19%, cred că actuala criză sanitară reprezintă de fapt o măsură de control demografic a populaţiei îmbătrânite, ca urmare a deficitelor globale uriaşe ale fondurilor de pensii. 

Pe locul patru în topul cauzelor percepute de români se află lupta pentru supremaţia globală dintre China, Rusia şi SUA, conform răspunsurilor oferite de 18,1% dintre respondenţi. Dacă 14,1% din români consideră că pandemia COVID-19 este cauzată de cicluri naturale, ecosistemice, de propagare a bolilor, la polul opus 12,5% cred că virusul a fost creat în laboratoare de cercetare virusologică, medicală şi chimio-farmaceutică. 

Un procent destul de important, de 12,6%, afirmă că la originea virusului se află fundaţia miliardarului american Bill Gates, care a anunţat, de altfel, că lucrează intens la un vaccin împotriva acestui virus. Totodată, 7,6% pun crearea şi răspândirea acestui virus pe seama dezvoltării tehnologiilor militare chimice şi biologice, în timp ce 7,2% cred că la origine se află tehnologiile 5G. 

Totuşi, întrebaţi fiind ce cred despre noul coronavirus, doi din zece respondenţi sunt de părere că a fost creat artificial în laborator. Cei mai mulţi, respectiv 46,2%, consideră că face parte din familia Coronavirusurilor deja cunoscute, în timp ce 33,5% spun că este un virus respirator necunoscut până acum. 

Aproape nouă din zece cred că economia va fi puternic afectată

Trecând într-un alt registru, întrebaţi fiind cum cred că va evolua economia României după pandemie, şase din zece repondenţi sunt de părere că îşi va reveni cu mare greutate, iar 26,1% consideră că economia „va fi la pământ”. Doar 7,7% sunt optimişti şi cred că economia îşi va reveni rapid, iar 6,4% nu ştiu ce se va întâmpla. 

De altfel, peste jumătate dintre repondenţi afirmă că şi după ridicarea restricţiilor de circulaţie vor fi mai atenţi cu cheltuielile lor. 

Pentru cei mai mulţi din români (circa 57%), cea mai importantă lecţie învăţată în timpul pandemiei a fost aceea că „trăiesc într-un stat slab organizat, care nu dă semne că se va schimba”. Pentru doi din zece, lecţia principală a fost că „am nevoie de puţine lucruri ca să trăiesc bine”, iar pentru 12,2% cea mai importantă lecţie a fost aceea că „familia mea merită mai mult din timpul meu”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite