Sondaj: Doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este România, şi numai 5%, că România este locul lor natal, conform unui sondaj realizat de Transylvania Inquiry şi Institutul Bálványos.

În comparaţie cu rezultatele sondajelor de opinie realizate începând din 2012, se pot descoperi diferenţe semnificative în ceea ce priveşte dezvoltarea identităţii maghiarilor din Transilvania, au afirmat reprezentanţilor celor două organizaţii, Toró Tibor şi Kiss Tamás, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la cafeneaua Planetarium din Cluj-Napoca.

Rezultatele sondajului "Identitatea naţională şi relaţia cu Ungaria în rândul maghiarilor din Transilvania"  sugerează că identitatea transilvăneană începe să se "uzeze" în rândul maghiarilor din Transilvania, iar identitatea regională (Ţinutul Secuiesc, Partium, Banat etc.) şi apartenenţa la naţiunea maghiară trec în prim plan, relatează kronika.ro.

Doar 10% dintre respondenţi susţin că România este patria lor

Majoritatea participanţilor au indicat că patria lor şi locul lor natal sunt Transilvania sau o altă regiune mai mică a acesteia, potrivit agenţiei maghiare MTI, citată de G4Media. 47% dintre maghiarii din România consideră că ţara lor este, în primul rând, Transilvania, iar 43% o consideră locul natal.

Unităţi teritoriale mai mici (Ţinutul Secuiesc, Partium, Banat) s-au regăsit în 37% dintre răspunsurile oferite la întrebarea cu privire la patrie şi locul natal. Menţionarea Ungariei sau a Bazinului Carpatic este neglijabilă în cadrul răspunsurilor. Doar 10% dintre cei chestionaţi au spus că România este patria lor, şi numai 5%, că este locul lor natal.

Aproximativ 60% dintre maghiarii din Transilvania care au împlinit vârsta de 18 ani au solicitat cetăţenia ungară. Totodată, 42% dintre maghiarii din Transilvania care au şi cetăţenia maghiară au declarat că ar participa la alegerile parlamentare din Ungaria, potrivit reprezentanţilor celor două instituţii.

Marea majoritate a maghiarilor din Transilvania cu cetăţenie ungară ar vota cu FIDESZ. 

În privinţa preferinţelor politice nu s-au înregistrat schimbări: 83%, marea majoritate a maghiarilor din Transilvania cu cetăţenie ungară ar vota cu FIDESZ. Cel mai popular partid ungar de opoziţie în Transilvania este Jobbik, cu un procent de 4%. Lista comună a opoziţiei ungare nu mobilizează electoratul maghiar din Transilvania. Partidele de opoziţie ungare în mod individual ating împreună un procent de 7%, iar lista comună a acestora obţine un procent de doar 3%.

Din sondaj rezultă că respondenţii sunt mai interesaţi de politica maghiară din Transilvania – 38%, după care de politica din Ungaria – 25%, şi doar 16% de politica din România.

În plus, 94% dintre maghiarii din Transilvania îl cunosc pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, iar 89% simpatizează cu acesta. Primul ministru al Ungariei îl devansează pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, care este cunoscut de 89% dintre maghiarii din Transilvania şi simpatizat de 78% dintre aceştia.

Sondajul de opinie a fost realizat pe suport de hârtie, în perioada iunie-iulie 2021, şi a avut 1128 de respondenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite