SONDAJ Creşte încrederea doar în Curtea Constituţională, DNA, SRI şi SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CCR au respins legea privind privilegiile parlamentarilor

Majoritatea instituţiilor pierd din încrederea populaţiei, semn că perioada de graţie populară de după alegeri a trecut – arată un sondaj realizat la comanda ziarului „Adevărul“

Barometrul de opinie pe luna iulie al INSCOOP, realizat la comanda ziarului „Adevărul”, arată că majoritarea instituţiilor pierd din încrederea opiniei publice raportat la lunile precedente. Dintre instituţiile politice, doar Curtea Constituţională este cea care înregistrează o creştere notabilă a încrederii, câtă vreme toate celelalte scad: Primăriile, Consiliile Judeţene, Parlamentul, Guvernul, Preşedinţia  şi partidele politice. Analiştii INSCOP pun această tendinţă pe seama faptului că perioada de graţie pe care cetăţenii o acordă puterii instalate în decembrie anul trecut se apropie de sfârşit. 

În cazul instituţiilor executive analizate, tendinţa este mai puţin accentuată. Încrederea în Armată, Banca Naţională, Poliţie şi Autoritatea Sanitar-Veterinară cunoaşte scăderi uşoare, dar sporeşte încrederea în instituţii precum DNA, SRI şi SIE. Sociologii explică acest lucru prin faptul că, în perioada în care a fost efectuat sondajul, au avut loc câteva evenimente în care instituţiile care cunosc o creştere a încrederii au jucat un rol însemnat. Sunt nominalizate evenimente precum ancheta declanşată în cazul fraudării examenului de Bacalaureat, unde DNA şi SRI au avut o implicare masivă, precum şi aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, unde serviciile secrete sunt creditate cu un rol major.

Instituţiile sociale sau private cunosc şi ele o scădere a încrederii, singura excepţie fiind universităţile, care se aşază pe un trend pozitiv. Însă şi acesta este unul conjunctural, apreciază sociologii INSCOP, întrucât perioada de sondare a coincis cu cea de admitere în învăţământul superior, fapt care le-a sporit întrucâtva notorietatea.

Barometrul a inclus şi o întrebare privind domeniile în care ar fi cel mai important să fie combătută corupţia. Respondenţii au indicat, în proporţie de 33,6 la sută, sistemul sanitar, urmat de administraţia centrală, cu 31,2 la sută, şi, la egalitate cu câte 15 la sută, sistemul de învăţământ şi administraţia locală.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite