Solidaritatea Sanitară: COVID-19 a îmbolnăvit 10% din lucrătorii din sănătate. STUDIU

Solidaritatea Sanitară: COVID-19 a îmbolnăvit 10% din lucrătorii din sănătate. STUDIU

Potrivit cifrelor oficiale, 6.000 de angajaţi din sănătate s-au îmbolnăvit de COVID-19

Potrivit unui sondaj realizat pe bază de chestionar de Solidaritatea Sanitară numărul angajaţilor din sănătate infectaţi până acum cu noul coronavirus ar fi mult mai mare decât cifrele oficiale: 30.000 în loc de 6.000.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Circa 10% din repondenţi au indicat că au fost deja infectaţi SARS-CoV-2. Procentul este în cea mai mare măsură aplicabil medicilor şi, mai ales, asistentelor medicale. În măsura în care acesta este procentul real al lucrători din sănătate care au fost infectaţi, am ajunge la un total de cca. 30.000 de lucrători care au fost deja infectaţi SARS-CoV-2, în loc de 6300 (numărul lucrătorilor cunoscuţi a fi fost infectaţi)”, potrivit Studiului privind evaluarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate. 
 
Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucrătorilor infectaţi şi au procentul cel mai mare de infectare dintre categoriile profesionale.
 
18,2% - adică 113 persoane -  au declarat că au fost infectaţi au indicat că au făcut o formă gravă sau severă a bolii COVID-19, iar 36% afirmă că au fost testaţi ori de câte ori a fost nevoie.
 
 
22% din cei care au răspuns chestionarului au declarat că măsurile luate de unitate pentru siguranţa şi protecţia salariaţilor sunt insuficiente iar 44,6% cred că sunt parţial eficiente; doar 31% apreciază că sunt suficiente. 
Disconfortul accentuat (cca. 73%), creşterea timpului alocat fiecărei manopere (66%) şi îngreunarea comunicării cu pacienţii (63,7%) sunt principalele efecte ale echipamentelor individuale de protecţie. Din punctul de vedere al ameninţărilor la adresa sănătăţii personale 55% dintre respondenţi au indicat că echipamentul individual de protecţie le generează deshidratare şi 36% au indicat dermatita de contact ca efect negativ al purtării echipamentului.
 
Conform estimărilor de pe platforma covid.solidaritatea-sanitara.ro la ora actuală distribuţia pe categorii profesionale a infectării lucrătorilor din sănătate cu SARS-CoV-2 este următoarea:

Asistentele medicale: 50,15%
Infirmiere: 18,82%
Medici: 16,80
Îngrijitoare: 1%
Alte categorii profesionale: 12,58%.
Tabloul efectelor negative ale pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, schiţat de respondenţi, are următoarele caracteristici:
Alterarea stării de sănătate
Numeroase simptome şi afecţiuni determinate de utilizarea echipamentului individual de protecţie
Creşterea sarcinilor şi înrăutăţirea condiţiilor de muncă
Modificarea programului de muncă în dauna salariaţilor
Deteriorarea severă a echilibrului dintre viaţa profesională şi viaţa de familie
Semnificative perturbări ale vieţii afective
Sunt evidente efectele presiunii psihice
Nivelul foarte ridicat de stres
Salariaţii au tot mai numeroase temeri şi angoase
Viaţa socială le este profund tulburată de stigmatizarea pe care o suferă
Sunt indicate perturbări ale atenţiei
Deficitul echipamentelor individuale de protecţie generează o presiune suplimentară
Calitatea serviciilor medicale este afectată negativ în multe cazuri
Comunicarea cu pacienţii şi colegii este perturbată
În unele cazuri survine o scădere a veniturilor
Modificările profesionale pornesc de la scăderea accesului la pregătirea continuă şi merg până la schimbarea de facto a specializării.
 
Cercetarea a avut loc în perioada 24.09-12.10.2020 şi a cuprins toate categoriile de salariaţi din sănătate. 

 Au răspuns la invitaţia de a completa chestionarul 1.709 salariaţi, 1.130 dintre ei furnizând răspunsuri complete. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările